Kormányinfó: Jelentős minimálbér-emelés lesz

Hírek2023. nov. 9.MTI, Növekedés.hu

A Kormányinfón szóba került többek között a nyugdíjemelés, az uniós források ügye, az új CSOK-ra vonatkozó szabályozások.

Jelentős minimálbér-emelés és garantált bérminimum-emelés várható a jövő év elején - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön.

A tárcavezető úgy fogalmazott: az emelések mértéke "a legpesszimistább számítások szerint is" meghaladja majd az inflációt, és mind az állami szektort, mind pedig a nem állami szektort érinteni fogja.

Gulyás Gergely kijelentette, hogy a 2024-es év a béremelkedések és a gazdasági növekedés éve lesz. A gazdasági növekedés az előrejelzések szerint a régióban nálunk lesz a legnagyobb - tette hozzá.

A miniszter tájékoztatása szerint

közel van a 10 százalékos infláció, a KSH által holnap közzéteendő adatokban már egyszámjegyű szintet vár a kormány.

Tájkoztatást adott arra vonatkozón, hogy 

létrejön a kibernyomozói hálózat:

az állomány feladata az online csalások számának csökkentése, az ügyek felderítése. Több mint 300 ember dolgozik a szervezetben és az egész országot lefedik majd.

Elmondta továbbá, hogy a kormány segítené a magyar háztartásokat a karácsonyi fogyasztói időszakban, melyre vonatkozóan a jövő heti ülésen dönthet a kabinet.

Gulyás Gergely szerint viszont kár nagyon erős karácsonyi vásárlási szezonra számítani: a miniszter idézte az OECD egy kutatását, amely szerint a reálbérek növekedése mellett is általános fogyasztói magatartás, hogy azok is tartalékolnak, akik jelentősen az infláció felett nő a fizetése.

A miniszter az eutanáziával és a halálbüntetéssel kapcsolatban kifejtette, hogy szerinte az emberek életéről nem az embereknek kell döntenie.

A miniszter továbbá tájékoztatott arra vonatkozóan, hogy a felmerült Kréta-csalásokat ki fogják vizsgálni.

Van egy normális rendje a pedagógusok helyettesítésnek

- mondta Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy csalások merültek fel a Kréta rendszerben. 

Van különbség a helyettesítés és a gyerekfelügyelet között - tette hozzá.

Az ügy előzménye szerint több pedagógus állította: a tankerület és a Klebelsberg Központ (KK) felszólították őket, hogy azokat a tanórákat is helyettesítésként tüntessék fel, ahol csak gyerekfelügyeletet biztosítottak. Gulyás Gergely szerint erre nem adtak kormányutasítást.

Gulyás Gergely nyilatkozott arra vonatkozóan, hogy az Európai Bizottság is már többször pozitívan nyilatkozott a magyar uniós források lehívásáról szóló tárgyalásokról.

Nincs ilyen információnk, egy zsarolási kísérletet látunk

– jelentette ki. 

A miniszter tájékoztatása szerint

az új CSOK-ra vonatkozó szabályokat még ebben a hónapban közzéteszi a szaktárca.  Gulyás Gergely elmondta továbbá, hogy novemberben a biohulladékok gyűjtésére vonatkozó szabályok. Ebben közösen dolgoznak a koncesszió győztesével - mondta a miniszter.

Az uniós minimálbérrel kapcsolatban kifejtette, hogy itthon nem áll szándékukban bevezetni azt. 

A miniszter tájékoztatésa szerint

várhatóan a jövő héten nyújtja be a kormány a digitális állampolgárságról szóló törvényjavaslatot

az Országgyűlés elé. A cél, hogy az igazolvány ügyintézés és az elektronikus aláírás mobiltelefonon is megtörténhessen.

A későbbiekben a magyar állampolgárok a közműszámláik befizetését tudják majd így intézni.

Ahhoz, hogy a magyar gazdaság már közép- és hosszú távon is versenyképes legyen, egyszerűsödjön az ügyintézés, és további leépítések lehessenek az állami bürokráciánál, feltétlenül szükséges a digitalizáció terén nagyot lépnünk előre - fogalmazott a miniszter.

Magyarország szerint egyelőre privilegizált partnerséget érdemes felajánlani Ukrajnának, de az uniós csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdésére mód és lehetőség nincs - monda.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország szolidáris Ukrajnával, amelynek jelentős anyagi és humanitárius támogatást is nyújt.

Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy Ukrajna nem teljesítette a tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket, és nem is közeledett ehhez az utóbbi időben - mondta.
A miniszter hozzátette: Magyarországnak régóta világos álláspontja van az Európai Unió bővítését illetően, amely szerint először a folyamatban lévő bővítéseket kell végrehajtani.

Az Ukrajnának ígért uniós támogatások kapcsán Gulyás Gergely rögzítette, nincs szükség arra, hogy a támogatás mögött közös hitelfelvétel álljon.