Kormányinfo: Felháborító és igazságtalan az Európai Bíróság döntése

Hírek2024. jún. 13.Növekedés.hu

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely értékelte az Európai Bíróság illegális migrációval kapcsolatban Magyarországgal szemben meghozott ítéletét is.

A választási eredmény megerősítette a kormányt, a kormánypártok több szavazatot kaptak mint a második, harmadik és negyedik helyen végzettek együttvéve - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.

Az Európai Bíróság migrációval kapcsolatos, Magyarországot érintő, ma nyilvánosságra hozott ítéletével kapcsolatban elmondta: ez az ítélet egy normális bíróságon nem születhetett volna meg, amely egyszeri 200 millió euró büntetésre plusz napi egymillió euróra ítélte a bíróság Magyarországot az illegális migrációs politikája miatt.

Gulyás Gergely kiemelte: az ítélet szembemegy mindennel, amit az európai jogról, a migrációról gondolunk, "az ítélet felháborító és igazságtalan". Mint mondta, nem fogjuk feladni azt az álláspontot, hogy Magyarországra az jöhet be, akit mi befogadunk, nem pedig akárki.

Összesen 310 milliárd forint értékben valósultak meg Magyarországon az elmúlt időszakban, köztük egészségügyi, turisztikai és infrastrukturális fejlesztések - tájékoztatott Vitályos Eszter kormányszóvivő.

Az otthonfelújítási programról elmondta: a lakosság számára július elsején nyílik meg a pályázat.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: július elején tart sajtótájékoztatót a reptér fejlesztéséről a Nemzetgazdasági Minisztérium. A cél az, hogy épüljön egy új terminál, és 20 milliós turista létszámot érjenek el, sőt a miniszter szerint ennél több, 30 milliós forgalom is elérhető. 

A Kopaszi-gátnál lévő irodák vásárlásával kapcsolatos kérdésre válaszolva leszögezte: cél, hogy ne költsenek el évi 20-30 milliárd forintot irodabérlésre, és lehetőleg saját tulajdonú irodaházakban dolgozzanak az állami alkalmazottak.

Kérdésre válaszolva az Unió soros magyar elnökség fő céljai közé sorolta az agrárkérdéseket, a versenyképesség javítását, a demográfiai kérdéseket, valamint a kohéziót.Az EP-választásokról kifejtette: van egy jobbra tolódás, de ez nem azt jelenti, hogy többségbe kerültek a szuverenista erők az Európai Parlamentben, ami megfelel az előzetes várakozásaiknak.

Emmanuel Macron vereségével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "az vesztette a legnagyobbat, aki a leginkább háborúpártinak mutatkozott". Mint mondta, a Néppártnál látható, hogy a szocialistákkal és a liberálisokkal, nem pedig a szuverenistákkal keresik a kapcsolatot, így nem várható, hogy változás legyen a háborúpárti politikában.

Ugyanakkor "többen lesznek az új parlamentben azok, akiknek kapcsolatban állnak a józan ésszel". Elképzelhetetlennek nevezte, hogy egy EP-frakcióban üljenek a Fidesz képviselői a Tisza Párttal. 

Július elején alakul meg az új Európai Parlament, addig jó lenne tisztán látni

- mondta azzal kapcsolatban, hogy melyik frakcióba ülnek be majd a Fidesz képviselői.

A NATO új főtitkárának választásáról kifejtette, hogy jobbnak tartanák, ha Közép-Európából jönne NATO-főtitkár, de ha a többség Mark Rutte személyéhez ragaszkodik, ahhoz hogy Magyarország támogatását is elnyerje, tennie és bizonyítania kell.

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kifejtette: nem tervezik, hogy a még szeptember végéig pozícióban lévő, de nem újraválasztott polgármesterek jogkörében lenne változtatás. 

A költségvetéssel kapcsolatban elmondta: idén 4,5 százalékos hiánnyal terveznek, ami két százalékpontos csökkentés tavalyhoz képest. A gazdasági növekedéstől függ, hogy tenni kell-e további lépéseket a hiánycél tartásához.A kínai autókra kivetett európai vámemelési javaslatról szólva kiemelte, hogy negatív módon érintheti Magyarországot és Európát is, ha Kína ellenlépésként újabb vámokat vetne ki európai termékekre.

A forint gyengülésével kapcsolatban - a forint/euró árfolyam 396-nél járt dél körül - leszögezte: a probléma inkább az árfolyam hektikusságával van. Mint mondta, segíti a forintot, hogy lefaragják az államháztartási hiányt, és a monetáris és fiskális politika együttműködésének perspektívái jók