Óriási többletforráshoz juthatnak a hazai vállalkozások 

Hírek2024. jún. 13.Növekedés.hu

Sikeresen zárul a Baross Gábor Hitelprogram. A 200 milliárd forintos többletforrás 100 százalékára megkötötte az EXIM a szerződéseket.

A korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételeket kínáló, újranyitott Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 200 milliárd forintos többletforrásának 100 százalékára megkötötte az EXIM Magyarország a hitelszerződéseket a magyar vállalkozásokkal. A hitelprogram keretében összesen 928 db szerződéskötés történt, a leszerződött állományból eddig összesen 40 milliárd forint összegben került sor folyósításra. A források 48 százalékához a hazai kkv szektor juthat hozzá. A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram nemcsak a 30 éves EXIM, hanem Magyarország valaha volt egyik legsikeresebb hitelprogramjai közé tartozik, hanem érdemben járul hozzá a gazdasági növekedés ez évi újraindításához és a versenyképesség további növeléséhez, aminek köszönhetően jövőre 4,1 százalékra emelkedhet a gazdasági növekedés üteme.

Az EXIM Magyarország január 15-én nyitotta újra a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram kérelmeinek befogadását. A korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételekkel kínált, immár kizárólag beruházási célú hiteltermékeket pedig a tavalyi évhez hasonlóan hatalmas érdeklődéssel keresték a hazai vállalkozások. A 200 milliárd forint többletforrással megnövelt program keretét február közepére már teljes egészében lefedték a beadott hitelkérelmek, és az azóta eltelt időben a szerződések 100 százalékát megkötötte a magyar vállalatokkal az EXIM.

A négy hónap leforgása alatt az újranyitott hitelprogramon belül összesen 928 darab szerződés jött létre, amivel 100 százalékosan kimerítették a magyar vállalatok a 200 milliárd forintos többletforrást. A magyar vállalkozások 114 darab közel 165 milliárd forint összértékű beruházási hitelszerződést, illetve 814 darab közel 40 milliárd forint összértékű lízingszerződést írtak alá. A szerződött ügyletek 47 százalékában már a folyósítások is megtörténtek a hazai vállalatok felé.

A Baross Gábor Hitelprogram szerződéseinek 93 százaléka euró alapú hitelre szól. A szerződött ügyleteket vizsgálva az ügyfelek 48 százaléka a kkv szektorból kerül ki, döntő részük közép-magyarországi vállalkozás. A szerződött hitelkérelmek 97 százalékát az EXIM által refinanszírozott banki partnereken keresztül fogadták be.

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram az EXIM Magyarország 30 éves történetének egyik legkiemelkedőbb mérföldköve, összesen 1200 milliárd forinttal támogattuk a magyar vállalatok fejlődését és beruházásaik ösztönzését. A program sikere egyértelmű, hiszen a kezdetektől fogva látható volt, hogy óriási az igény a kedvezményes finanszírozási lehetőségek iránt. A tavalyi évben 2023. március és 2023. december között az új vállalati hitelszerződések több mint negyedét (28%), 868 milliárd forintot a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében szerződött hitelek adták

 – emelte ki Dr. Berta Adrienn, az EXIM Magyarország üzleti vezérigazgató-helyettese.

A vezető hozzátette:

Az idei évben ez a siker folytatódott, hiszen a 200 milliárd forintos többletforrással újabb 279 vállalat versenyképességének megerősítéséhez járulhattunk hozzá. 

Az EXIM Magyarország 2023 februárjában indította el 700 milliárd forintos keretösszeggel a hitelprogramot a Kormány döntése alapján. A program rövid időn belül hatalmas érdeklődést váltott ki, így az eredeti keretösszeget 1000 milliárd forintra emelte a Kormány. Majd 2024 elején újabb 200 milliárd forint többletforrással folytatódott a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, amelynek teljes kerete így 1200 milliárd forintra nőtt.

A 200 milliárdos többletforrással az EXIM Magyarországon keresztül a hazai vállalatok a korábbinál is kedvezményesebb feltételek mellett, forintban akár 5%, euróban akár 3% kamatozású, maximum tízéves lejáratú hitelhez juthatnak. A hitelprogramra az élelmiszeripar, az építőipar, a telekommunikáció, a gyógyszergyártás, a turizmus és vendéglátás, az autóipar, valamint a logisztika területén működő vállalatok jelentkezhettek.