Kormányszóvivő: az online árfigyelő rendszer hatékony eszköz az infláció letörésére

Hírek2023. júl. 12.Növekedés.hu

Az online árfigyelő rendszer hatékony fejlesztésnek bizonyult az infláció letörésére, arra, hogy "hatékonyan vegyük föl a szankciós inflációval szemben a versenyt" - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Budaörsön sajtótájékoztatón, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökével, Rigó Csaba Balázzsal közösen tartott.

A július elsején indult rendszerről a kormányszóvivő elmondta, hogy az eltelt több mint 10 nap alatt félmillióan egyedileg töltötték le az arfigyelo.gvh.hu oldalt, a 35 milliós interakciós szám pedig a praktikus működésnek is köszönhető - jegyezte meg.

Az oldalon 1200 bolt termékeit lehet megtalálni több mint 60 termékkategóriából, az átlátható és összehasonlítható árakat napi szinten frissítik - emlékeztetett.

Szentkirályi Alexandra felhívta a figyelmet arra, hogy a kötelező akciózás mértéke augusztus elsejével 10-ről 15 százalékra fog emelkedni. Továbbá augusztus elsejével a SZÉP-kártya összege és felhasználási köre is bővül. Kiemelte: a kormány célkitűzése az, hogy az emberek minél kevesebbet fizessenek a boltokban, és az év végére egyszámjegyűje csökkenjen az inflációs ráta.  

Rigó Csaba Balázs arról számolt be, hogy a több mint félmillió egyedi felhasználóval és a nagyon sok letöltéssel a magyar rendszer már megelőzött hasonló osztrák, új-zélandi és brit alkalmazásokat. Rámutatott: az átláthatóság mellett a rendszer nagy hozadéka, hogy lényegében bevezették Magyarországon a napi árversenyt.  

Az árfigyelő kifejlesztésében együttműködő munkacsoport szerdai üléséről elmondta, hogy folyamatos lesz a fejlesztés az év végéig, amiben nagy szerepet kapnak a visszajelzések. A rövid távon bevezetett változtatások között említette, hogy "mire a magyarok visszatérnek a nyaralásból, addigra lesz megosztható bevásárlólista, bevásárlókosár, illetve lesz pontosabb szűrési, keresési lehetőség a rendszerben".  

A munkacsoport - amelynek a nemzeti versenyhatóság mellett tagja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM), az Igazságügyi Minisztérium (IM) és az Agrárminisztérium (AM) is - azon dolgozik, hogy az árfigyelő minél hatékonyabban biztosítsa az árak összehasonlíthatóságát, és a lehető legnagyobb mértékben járuljon hozzá a piaci verseny erősítéséhez, ezáltal a fogyasztói árak csökkenéséhez, az infláció letöréséhez - olvasható a GVH háttéranyagában.