A tanulmányi előmenetelbe is beleszámít az orvosegyetemi hallgatók részvétele a járvány elleni védekezésben

Hírek2020. dec. 17.Növekedés.hu

A járvány elleni védekezésbe bevont, orvos- egészségügyi képzésben tanulmányokat folytató hallgatók egyszerre szereznek hasznos gyakorlati tapasztalatot, és segítik az egészségügyi dolgozókat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az orvos- és egészségtudományi egyetemek fenntartójaként minden feltételt biztosít számukra a félév sikeres teljesítéséhez.

Az orvosi, egészségügyi képzésekben résztvevő hallgatók tanulmányi kredittel elismert gyakorlati tevékenységükkel közreműködnek a pedagógusok és bölcsődei dolgozók, a kormányhivatalok munkatársainak országos szűrésében, a klinikákon, kórházakban végzett betegellátási tevékenységekben, és segítik az Országos Mentőszolgálat koronavírus-szűrési tevékenységét is.

A szervező kormányhivataloktól származó adatok szerint a pedagógusszűrés első két hetében 1624 fiatalt vontak be e feladatokba.

Jelenleg is több száz egyetemi hallgató végez szűrési feladatokat, a kórházakban-klinikákon a betegellátásban részt vállalók száma eléri az ezer főt.  Átlagosan kéthetes elfoglaltságuk beleszámít a félév teljesítésébe, munkájukért fizetést kapnak. Az oktatásban-nevelésben és a kormányhivatalokban dolgozók tesztelését a vonatkozó rendelet alapján hallgatói munkaszerződéssel végzik, a jövedelem adó-, szociális hozzájárulás- és járulékmentes.

Az orvos-, egészségtudományi egyetemisták választott hivatása, hogy gyógyító-megelőző tevékenységet végezzenek. A járványhelyzetben a hallgatók esküjükhöz méltóan állnak helyt, segítik a védekezést. A felsőoktatás megújításának központi eleméhez igazodva a képzésüket hasznosan támogató gyakorlati tapasztalatokat is szereznek. A koronavírussal szembeni védekezésben résztvevő fiatalokat köszönet illeti meg, tanulmányi előrehaladásukat az elvégzett munkának semmiképpen sem szabad hátráltatnia sőt, támogatnia kell

hangsúlyozta Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára.

Az intézmények a 2021/2022-es tanévben a saját szabályzatukban foglaltaktól eltérően rendelkezhetnek a hallgatók tanulmányi és vizsgakötelezettségeiről, az érintettek számára kedvezőbb feltételeket biztosítva. A járvány elleni védekezésben dolgozó egyetemistákat tehát semmiféle hátrány nem érheti, és nem is éri. Minden oktató arra törekszik, hogy többletfeladataik figyelembe vételével lehetővé tegye tanulmányaik sikeres folytatását.

A kormány a veszélyhelyzet kihirdetésekor kérte az orvosegyetemi hallgatók segítségét a koronavírus-járvánnyal szembeni egészségügyi védekezésben. A közös cél, hogy Magyarország működőképességének megőrzése mellett megóvjuk a magyar emberek életét és egészségét.