Elindult a kereskedés a Wizz Air részvényeivel a BÉT-en

Pénzügy2020. dec. 17.Növekedés.hu

Elérhetővé váltak a Wizz Air részvényei a Budapesti Értéktőzsde alternatív platformján, a BÉTa Piacon. A BÉTa Piac lehetőséget kínál európai nagyvállalatok értékpapírjaival történő kereskedésre. Az ügylet eredményeképpen a magyarországi gyökerű nemzetközi légitársaság részvényei devizaátváltás nélkül érhetők el a befektetési szolgáltatókon keresztül. Az elszámolás forintban, az OTP Bank árjegyzésével történik.

A Wizz Air Európa legdinamikusabban növekvő és legzöldebb diszkont légitársasága, amely nagyon erős magyarországi jelenléttel bír. A vállalat 2003-ban alakult. Az első járatát 2004. május 19-én, Katowicéből indította. Mára stabil növekedésének köszönhetően Közép- és Kelet-Európa vezető légitársaságává vált, amely 134 repülőgépből álló flottájával több, mint 960 útvonalat kínál utasainak több, mint 260 repülőtérről.

Jelenleg a Wizz Air fiatal flottájának köszönhetően a legalacsonyabb utasonkénti szén-dioxid-kibocsátással rendelkezik, és a tervek szerint 2030-ig a jelenlegi értéket további 33 százalékkal fogják csökkenteni.

A Wizz Air Holdings részvényeit 2015 februárja óta a Londoni Értéktőzsdén is jegyzik. A mai napon elindult a kereskedés a társaság részvényeivel a tőkeerős európai nagyvállalatok részvényeihez devizaátváltási költségek nélküli hozzáférést biztosító BÉTa Piacon. A vételi és eladási ajánlatok jegyzését az OTP Bank végzi.

A társaságunk növekedésében fontos szerepet töltött be a tőkepiaci finanszírozás. Ezért örömmel tölt el, hogy a magyar befektetők a Budapesti Értéktőzsdén keresztül elérhetik részvényeinket, és így részesedni tudnak a Wizz Air sikereiből

mondta Váradi József. A Wizz Air Holdings társalapítója és elnök-vezérigazgatója a társaság jelenlegi helyzetét is értékelte. Mint elmondta az ágazat a járvány miatt jelenleg ugyan mélyen van, ám a Wizz Air ebben a helyzetben is folyamatosan fejleszti a piacait.

Csak a pandémia alatt 14 új működési bázist nyitottak meg, mellette pedig az új gépek átvétele is folyamatos.

A Wizz Air minden jel szerint megerődösdve fog kijönni a pandémiás helyzetből. Jellemző, hogy az egész világon jelenleg mindössze négy légitársaság van, amelynek befektetési ajánlásúak a részvényei. Ezekből pedig a Wizz Air az egyik. Váradi József elmondása szerint a vállalat eddig is évente több mint 15 százalékkal nőtt.

A tervek szerint a jövőben is tartani fogják ezt az ütemet.

„Nagy lelkesedéssel vettünk részt a Wizz Air BÉTa piaci bevezetésében, hiszen a hazai piac fejlesztése elsődleges szempont nálunk. A BÉTa piaci termékekben árjegyzőként külföldi tőzsdéken kereskedett értékpapírokat teszünk hazai befektetőknek forintban elérhetővé, így mentesülnek a devizaváltás és tartás költségeitől és problémáitól, miközben összességében továbbra is euróban, dollárban, illetve mostantól fontban lesz a pénzük befektetve. Örülünk, hogy a BÉTa piaci bővítésben a Wizz Air-re esett a választás, amely a magyar gazdaság egyik legnagyobb sikertörténete az elmúlt 10 évben. Reméljük, a jövőben további BÉTa piaci bővülésben vehetünk majd részt”jelentette ki a sajtóeseményen Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, aki elmondta hogy optimista a befektetési piac jövőjét illetően. A számok pedig alá is támasztják ezt az optimizmust.

Örömmel köszöntöm a Wizz Air-t a Budapesti Értéktőzsdén! A sikeres légitársaság nagyszerű példa a stratégiai vezetésre és a növekedés tőkepiacokon keresztül történő finanszírozására. Emellett a Wizz Air nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóság elveinek megvalósítására - ez a terület a BÉT stratégiájának is fontos részét képezi: nemrég publikáltuk a BÉT ESG Guide-unkat, amely jelenleg nyilvános konzultáció alatt áll, frissítettük a Felelős Társaságirányítási Ajánlásainkat és ma új ESG ETF termékek kereskedését is elindítottuk. A Wizz Air egy nagyon erős márka Magyarországon, és örömmel tölt el, hogy a magyar befektetők közvetlenül a platformunkon férhetnek hozzá a Wizz Air részvényeihez!

tette hozzá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.