Koronavírus - Felgyorsul az oltóanyagok magyarországi behozatala

Hírek2020. nov. 12.Növekedés.hu

A kormány egyszerűsíti és felgyorsítja a koronavírus ellen külföldön gyártott oltóanyagok és gyógyszerek Magyarországra történő behozatalát - az erről szóló rendelet már megjelent.

A Kormányzati Tájékoztatási Központány közleménye szerint a kabinet újabb, a veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli védelmi intézkedésről döntött, az erről szóló rendelet már olvasható a Magyar Közlönyben.

Mint írják, a koronavírus-járvány megfékezésére megnyugtató megoldást a vakcina jelenthet majd.

A kormány arra törekszik, hogy minél több forrásból tudjon koronavírus elleni vakcinát beszerezni a magyar emberek számára, minden olyan országgal tárgyal, ahol előrehaladott és ígéretes a vakcinakutatás.

Magyarország minden megoldásra nyitott, legyen az kínai, orosz, izraeli, amerikai vagy más országból származó vakcina.

Az EU szabályai alapján az EU-tagállamok az unión kívülről is vásárolhatnak vakcinát, minden ország maga dönt arról, hogy milyen vakcinát engedélyez a saját országában - emlékeztet a közlemény.

Fontos, hogy bármely ország is áll elő ígéretesnek tűnő oltóanyaggal, annak Magyarországra történő behozatala ne ütközzön bürokratikus akadályba és több hónapos késedelembe.

Ezért a kormány leegyszerűsíti és felgyorsítja a gyógyszerpiaci hatósági eljárást a vakcina, illetve a koronavírus elleni hatékony gyógyszerek beszerzésére és az engedélyezésre vonatkozóan.
A jogszabály lehetővé teszi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet számára, hogy ideiglenesen engedélyezze harmadik országban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszer hazai használatát a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, amennyiben a készítmény minőségileg megfelelő és az elvégzett vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyul.

Az engedély legfeljebb hat hónapos határozott időre adható ki, ami különösen indokolt esetben legfeljebb további hat hónappal meghosszabbítható.


Másfél héten belül érkezik Magyarországra a koronavírus elleni orosz oltóanyagminta, amelyet laboratóriumi vizsgálatoknak vetnek alá - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán.

Szijjártó Péter ismertette: a Szputnyik nevű vakcina most kapta meg félidős jelentését, amely szerint 92 százalékos a hatékonysága. Kiemelte: ez Magyarország számára jó hír, mert a magyar kormány ennek beszerzéséről előrehaladott tárgyalásokat folytat.

Decemberben kismennyiségű szállítmány érkezik a klinikai tesztek elvégzéséhez. Január második felében pedig elkezdődhetnek a nagymennyiségű szállítások - mondta.

Az Európai Bizottság (EB) szerdán bejelentette: engedélyezi annak a szerződésnek a megkötését, mely akár 300 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzését is lehetővé teszi az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalattól.

Ez a negyedik szerződés, amelyet az EB koronavírus elleni vakcina beszerzése céljából köt gyógyszeripari cégekkel.

A megállapodás kezdetben 200 millió adag vakcina megvásárlását teszi lehetővé valamennyi uniós tagállam részére, valamint lehetőséget biztosít további 100 millió adag igénylésére. A két cég által kifejlesztett vakcina az eddig előállított legígéretesebb koronavírus-oltóanyag, ezért az Európai Bizottság arra törekszik, hogy amint elérhetővé válik, alkalmazása Európa-szerte gyorsan megkezdődjék - közölték Brüsszelben.