Koronavírus: Három halott, 152 fertőzött Olaszországban

Hírek2020. feb. 23.Sz.A.

Észak-Olaszországban több intézkedéssel is igyekeznek megállítani a koronavírus terjedését, ami eddig három áldozatot követelt, a fertőzöttek száma pedig 152-re emelkedett vasárnap este. Lodi és Padova városokban, és a körülöttük elhelyezkedő településeken holnaptól nem lesz tanítás, korlátozottan lesznek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek, és zárva tartanak a gyárak - értesült az Il Fatto Quotidiano, az egyik legolvasottabb olasz hírportál.

A koronavírussal összefüggésben a hétköznapi életet érintő több korlátozást vezettek be Lombardia, Veneto, Piemonte, Emilia-Romagna, Friuli és Liguria tartományokban - írja az Ansa állami hírügynökség.

Ezek részeként a velencei és az ivreai karneválokat felfüggesztették, a milánói Dómot és a Scala épületét bezárták, és a Serie A négy vasárnapi futballmeccsét törölték. Giuseppe Conte kormányfő már pénteken és szombaton több, akár 14 napig érvényben lévő intézkedést fogadott el a koronavírus terjedésének megakadályozása céljából.

Időközben meghalt a koronavírus harmadik áldozata is, egy idős asszony, akit egy cremonai (Lombardis) kórház onkológiáján ápoltak, és az állapota már valószínűleg a fertőzés előtt is kritikus volt.

Eddig egy 17 éves diák, aki a lombardiai Codognában tanult, valamint egy 78 éves, szintén lombardiai férfi vesztette életét a fertőzés következtében, utóbbit Milánóban kezelték kórházban már egy hete.

Lombardia több városában vasárnap este 6-tól hétfő reggel 6-ig kötelező bezárni a kereskedelmi helységeket, bárokat, éjszakai mulatókat.

Piemonte, Liguria, Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna és Friuli Venezia Giulia tartományokban holnaptól nem lesz tanítás az iskolákban és az egyetemeken, míg Trentino Alto Adige tartományban az óvodás és a bölcsödék is zárva lesznek. Ezekben  atartományokban a mozik és a múzeumok is zárva lesznek - a Corriere della Sera információi szerint. 

A milánói lap arra is kitér, hogy az Olaszországból Ausztriába érkező vonatokat megállítják a határon.

Eközben Veneto és Lombardia tartományokban 11 település gyakorlatilag zár alatt marad, a boltoktól a múzeumokig minden zárva tart, mintegy 47 ezer embert érintve. A cél, hogy megállítsák a járvány terjedését, euért a karantént két hétre tervezik, ennyi ugyanis a betegség lappangási ideje. Olaszország egészében felfüggesztették az osztálykirándulásokat is.

Giuseppe Conte azt mondta, hogy a járvány két olaszországi gócpontjánál (Lodi és Padova városok mellett) csak különleges esetekben és egyedi engedélyekkel lehet átjárni a vesztegzáron.