Koronavírus: Már öt haláleset Olaszországban

Hírek2020. feb. 24.Sz.A.

Ötre emelkedett a koronavírusban elhunytak száma Olaszországban - jelentette a Rai1 hiradója. A fertőzöttek száma 213-ra nőtt. Hat észak-olasz tartományban nincs iskolai tanítás, rendkívüli intézkedéseket vezettek be.

Észak-Olaszországban több intézkedéssel is igyekeznek megállítani a koronavírus terjedését, ami eddig négy áldozatot követelt, a fertőzöttek száma pedig 200-ra emelkedett hétfő reggelre. A legtöbb megbetegedést (165) Lombardia tartományból jelentették. Mától hat észak-olasz tartományban nem nyitnak ki az iskolák és az egyetemek. A milánói tőzsde négy százalékot esett a reggeli órákban.

A koronavírussal összefüggésben a hétköznapi életet érintő több korlátozást vezettek be Lombardia, Veneto, Piemonte, Emilia-Romagna, Friuli és Liguria tartományokban - írja az Ansa állami hírügynökség.

Ezek részeként a velencei és az ivreai karneválokat felfüggesztették, a milánói Dómot és a Scala épületét bezárták, és a Serie A négy vasárnapi futballmeccsét törölték. Giuseppe Conte kormányfő már pénteken és szombaton több, akár 14 napig érvényben lévő intézkedést fogadott el a koronavírus terjedésének megakadályozása céljából.

Több észak-olasz városban alig mennek ki az utcára, a gyógyszertárakban sok helyen elfogyott az orvosi maszk, és egyes gyógyszerekből is hiány van. A lombardiai vezetés azt kéri, hogy ne hagyják el otthonukat azok, akiknek lázuk van, a Rai televízióban pedig fegyelemre és nyugalomra intik a lakosságot.

Az áldozatok idős emberek, közülük kettőt is már kórházban kezeltek más betegségek miatt.

Lombardia több városában vasárnap este 6-tól hétfő reggel 6-ig kötelező bezárni a kereskedelmi helységeket, bárokat, éjszakai mulatókat.

Piemonte, Liguria, Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna és Friuli Venezia Giulia tartományokban holnaptól nem lesz tanítás az iskolákban és az egyetemeken, míg Trentino Alto Adige tartományban az óvodás és a bölcsödék is zárva lesznek. Ezekben  atartományokban a mozik és a múzeumok is zárva lesznek - a Corriere della Sera információi szerint. 

A milánói lap arra is kitér, hogy az Olaszországból Ausztriába érkező vonatokat megállítják a Brenner-hágónál, a határon. Ma reggeli sajtóértesülések szerint azonban újraindították a vonatforgalmat a két ország között. 

Eközben Veneto és Lombardia tartományokban 11 település gyakorlatilag zár alatt marad, a boltoktól a múzeumokig minden zárva tart, mintegy 47 ezer embert érintve. A cél, hogy megállítsák a járvány terjedését, euért a karantént két hétre tervezik, ennyi ugyanis a betegség lappangási ideje. Olaszország egészében felfüggesztették az osztálykirándulásokat is.

Giuseppe Conte azt mondta, hogy a járvány két olaszországi gócpontjánál (Lodi és Padova városok mellett) csak különleges esetekben és egyedi engedélyekkel lehet átjárni a vesztegzáron.

Romániában mától karanténbe helyezik azokat, akik Olaszországból érkeznek.