Koronavírus - Negatív teszttel rövidíthető lesz az angliai karantén

Hírek2020. nov. 24.MTI

A jövő hónap közepétől lényegesen rövidebb időt kell karanténban tölteniük azoknak a külföldről Angliába érkező utasoknak, akik koronavírus-szűrésnek vetik alá magukat, és negatív leletet kapnak.

A brit kormány jelenleg érvényes rendelkezése alapján 14 napra elkülönítésbe kell vonulniuk mindazoknak, akik a karanténkötelezettség alól nem mentesített országokból utaznak Angliába. A rendelkezést átvette a skót és a walesi kormány is, így a karanténelőírás Nagy-Britannia egészére érvényes.

London jelenleg 59, a koronavírus-fertőzés behurcolásának szempontjából alacsony kockázatúnak ítélt országból és területről engedélyezi a beutazást karanténkötelezettség nélkül.

A karanténmentesített országok listáján eredetileg Magyarország is szerepelt, de szeptember 12-én lekerült onnan, és azóta a Magyarországról Nagy-Britanniába utazóknak is 14 napot - illetve, ha ennél rövidebb ideig maradnak, tartózkodásuk teljes idejét - elkülönítésben kell tölteniük.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter azonban kedden bejelentette, hogy a kormány döntése alapján december 15-től akár kétharmadával is rövidíthető lesz a kétheti elkülönítés, ha a beutazók koronavírustesztnek vetik alá magukat. A szűrést az angliai érkezés utáni ötödik naptól lehet elvégeztetni.Shapps ismertetése szerint a kormány azért döntött így, mert a tapasztalatok arra vallanak, hogy ha valakiben jelen van az új típusú koronavírus, ötnapi lappangási idő után jóval megbízhatóbb eredménnyel jár a szűrővizsgálat, mint hogyha a tesztet rögtön az érkezés után a repülőtereken, a kikötőkben vagy a vasútállomásokon elvégeznék.

Az angliai érkezés után azoknak is elkülönítésbe kell vonulniuk, akik vállalják a szűrővizsgálatot, de amint értesítést kapnak arról, hogy leletük negatív, elhagyhatják a karantént, és onnantól az általánosan érvényes mindenkori járványmegelőző előírások vonatkoznak rájuk is.

Az utazók már indulásuk előtt lefoglalhatják a tesztidőpontot a brit kormány által jóváhagyott magánszektorbeli egészségügyi szolgáltató cégeknél, amelyeknek listája a gov.uk kormányzati portálon megtalálható.

A szűrővizsgálat költségét az utasnak kell fizetnie. A brit egészségügyi magánszolgáltatók rendszerint 100-150 fontot (41 ezer-61 ezer forintot) számláznak egy koronavírus-szűrésért.

A brit utaztatócégek, mindenekelőtt a légitársaságok régóta sürgetik, hogy a kormány tegye lehetővé a karanténkötelezettség lerövidítését vagy akár eltörlését azok számára, akik koronavírustesztet végeztetnek, és negatív leletet kapnak.

A brit polgári repülés szakmai szervezete, az Airlines UK a kormány intézkedésére reagálva kedden közölte: továbbra is azt szorgalmazza, hogy azok, akik már az utazás előtt szűrővizsgálatnak vetik alá magukat, és negatív leletet kapnak, teljesen mentesülhessenek az angliai karanténkötelezettség alól.

Tim Alderslade, az Airlines UK vezérigazgatója szerint ez az egyetlen lehetséges módja a piac teljes újranyitásának.