Többmilliárdos támogatást kap a divat- és kreatív ipar

Hírek2020. nov. 24.MTI

Hétmilliárd forint keretösszegű támogatási programot indítanak januártól a magyar divat és kreatívipar képviselői számára. A megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező dizájn- és divatipari mikro-, kis- és középvállalkozások 5 és 150 millió forint közötti összegekre pályázhatnak.

Rákossy Balázs, európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár elmomdta: figyelemmel arra, hogy a magyar divat és kreatívipar világszínvonalú, és egyre több vállalkozás jelenik meg termékeivel a világ divatpiacain, hétmilliárd forintos keretösszeggel új pályázat jelent meg a divat- és dizájnipari vállalkozások versenyképességét növelő fejlesztések támogatására a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében.

Kkiemelte: a pályázat célja, hogy az ágazat mikro-, kis- és középvállalkozásai megújulását technológiai fejlesztéseit segítsék, erősítve munkahelymegtartó és jövedelemtermelő képességüket. Fontos, hogy e vállalkozások további bővülése érdekében megőrizzék a versenyképes hazai kapacitásokat, minél gyorsabban használják ki a beruházást igénylő lehetőségeket.

A konstrukció ismét feltételesen visszatérítendő támogatási formát alkalmaz, azaz a pályázó teljesítményét a projektmegvalósítást követő fenntartási időszakban összevetik a beadáskori állapottal. Az előre meghatározott eredményességmérési szempontok teljesítésének végén születik döntés a visszatérítési arány mértékéről, azaz a pályázó részleges vagy teljes felmentést kaphat az előzetesen kiutalt visszatérítendő támogatás visszafizetése alól, tehát akár vissza nem térítendő támogatássá válhat a teljes összeg.

A kiírás keretében a megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező dizájn- és divatipari mikro-, kis- és középvállalkozások 5 és 150 millió forint közötti támogatást igényelhetnek technológiai fejlesztésre, bérköltség-támogatásra, iparjogvédelmi tanácsadásra és marketing tevékenységre - mondta az államtitkár.

A program keretében a tervek szerint több mint kétszáz vállalkozás nyerhet el támogatást.

A "Divat és Dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása" című pályázatra

a támogatási kérelmeket 2021. január 5-én 9.00 órától lehet majd benyújtani.