Koronavírus - Visszatér az idősek sávja keddtől a boltokban

Hírek2020. nov. 23.MTI, Növekedés

Az Idősek Tanácsának javaslatát elfogadva Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn aláírta azt a rendeletet, amely szerint hétfőtől péntekig 9-11 óra, szombaton és vasárnap 8-10 óra között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak a boltokban.

A rendelet, amely az élelmiszerüzletekre, a drogériákra és a gyógyszertárakra vonatkozik, visszahozza a tavasszal már kipróbált, az időseknek szóló vásárlási idősávot a magyarországi boltokba.

A kormányfő a közösségi oldalára feltöltött videóban hangsúlyozta:

az idősebbek bármikor vásárolhatnak a boltokban, de a nekik fenntartott idősávokban csak ők tartózkodhatnak az üzletekben.

Úgy fogalmazott: a járvány által 

"legveszélyeztetettebb korosztály szüleinké, nagyszüleinké, őket kell elsősorban védeni."

Az idősáv bevezetését hétfőn délelőtt az Idősek Tanácsának tagjai javasolták - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn a tanácskozás után.

Beszámolt arról is, hogy az időseknek fontos a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos, szakszerű tájékoztatás, és ehhez elsődlegesen a televíziót, a közmédiát veszik igénybe. A tanács ezért azt is javasolta, hogy jöjjön létre egy olyan műsor, amely tájékoztatja az időseket az aktualitásokról, és praktikus tanácsokat ad nekik arra vonatkozóan, hogyan védekezhetnek a leghatékonyabban a koronavírus ellen - tudatta Novák Katalin.

Hozzátette: a tanács tagjai megköszönték, hogy a kormány továbbra is lehetővé teszi, hogy a felírt gyógyszereket mások is kiválthassák.

Ábrahám Katalin, az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület XI. kerületi szervezetének elnöke azt hangsúlyozta: a vásárlási idősáv bevezetésére azért van szükség, mert az idősek egy része megnyugtatónak találja, ha külön idősávban, biztonságosan tud vásárolni. Emellett azonban az is fontos, hogy az érintettek ezen az idősávon kívül is elmehessenek vásárolni, mivel sokan nyugdíjasként is dolgoznak - magyarázta.

Hulák Zsuzsanna, az Idősek Tanácsának egyik tagja azt is felvetette, hogy az üzletek a nyitvatartási idő mellett tüntessék fel azt is, mikor a legkisebb a forgalmuk, ezzel segítve azokat az időseket, akik nem tudják a bevásárlást a nekik fenntartott idősávban elintézni.