Cseh siker, magyar helytállás a Közgazdasági Olimpián

Hírek2020. nov. 23.Növekedés.hu

Cseh sikerrel és szép magyar helytállással zárult a V4-es Közgazdasági Olimpia nemzetközi döntője pénteken. A szerda délelőtti, írásbeli forduló eredményei alapján az öt döntős magyar diák közül Mezei Emese, a BGSZC Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum tanulója jutott be a pénteki, szóbeli fordulóba – vagyis a Közgazdasági Olimpia nemzetközi mezőnyének legjobb tíz diákja közé -, ahol végül szép teljesítménnyel a hetedik helyezést érte el.

A nemzetközi döntőben, szerdától péntekig a visegrádi országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország ás Szlovákia – 5-5 középiskolás diákja mérte össze közgazdasági ismereteit egymással.

A döntősöknek szerdán délelőtt egy írásbeli fordulóban kellett bizonyítaniuk, majd pénteken délelőtt a legjobb tíz versenyző szóban is összemérte tudását a V4-es közgazdasági társaságok elnökeiből álló zsűri előtt.

A nemzetközi zsűri elnöke Claude Diebolt, a Strasbourgi Egyetem professzora, a Francia Közgazdasági Társaság korábbi elnöke volt. A nemzetközi döntőt megtisztelte fővédnökségével – az MKT felkérésére – Tom Sargent Nobel-díjas közgazdász professzor. Az év elején indult, többfordulós versenyre egyébként az ország 17 megyéjéből és a fővárosból is jelentkeztek középiskolás diákok.

Mezei Emese

A Közgazdasági Olimpia nemzetközi döntőjéhez kapcsolódó, november 19-i kerekasztal-beszélgetés a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból való kilábalásról itt visszanézhető: