Kossuth-díjas és Junior Prima díjas előadók hangversenyével indul az MVM új klasszikus zenei sorozata

Hírek2024. máj. 25.MTI

Balázs János, Baráti Kristóf, Bogányi Gergely és az Anima Musicae Kamarazenekar hangversenyével indul az MVM Classic & Club klasszikus zenei sorozata június 2-án a Magyar Zene Házában - közölték a szervezők az MTI-vel.

MVM Classic&Club elnevezéssel a klasszikus zenét és a színvonalas könnyűzenét középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM Zrt. támogatásával, mely a klasszikus zenei hangversenyek mellett jazz-, népzenei és könnyűzenei koncerteket kínál - olvasható a közleményben.

Mint írják, az MVM Classic nyitóeseményét a Magyar Zene Házában tartják június 2-án. A hangversenyen három olyan szólista játékát hallhatja a nagyközönség, akiket néhány év különbséggel Junior Prima és Kossuth-díjjal is kitüntettek.

Balázs János (zongora), Baráti Kristóf (hegedű) és Bogányi Gergely (zongora) játékát a szintén Junior Prima díjjal jutalmazott Anima Musicae Kamarazenekar kíséri.

A tájékoztatás szerint a koncerten elhangzanak olyan zenei különlegességek, mint Mozart C-dúr szonátájának Edward Grieg által készített kétzongorás átirata, Bach c-moll kétzongorás versenyműve vagy Csajkovszkij Souvenir d'un lieu cher című, hegedűre és zongorára írt alkotása.

A művek elhangzása előtt Bucz Magor zenetörténész tart szakmai felvezetőt.

Csajkovszkij hegedűre és zongorára komponált alkotása adja meg az est alaphangját Baráti Kristóf és Balázs János előadásában. A nyitány után az Animae Musicae Kamarazenekar Sosztakovics hegedűduóinak kamarazenekari átiratával mutatkozik be.

Ezután ismét Balázs Jánosé és Baráti Kristófé a főszerep, akik Liszt Ferenctől és Saint-Saënstól adnak elő egy-egy művet.

A műsor második felében Bogányi Gergely is pódiumra lép. Balázs Jánossal együtt először Mozart egyik legnépszerűbb zongoraszonátáját, a Sonata facile-ként, azaz "könnyű szonátaként" ismert művét adják elő.

A szerzemény Edward Grieg kétzongorás átiratában hangzik el. Ezt követően Bogányi Gergely szólistaként lesz hallható Mozart K 414-es zongoraversenyének zárótételeiben.

Az esemény zárásaként Balázs Jánossal együtt szólaltatják meg a művészek Bach c-moll kétzongorás concertóját a fináléban - írják.

Az MVM Classic & Club klubkoncertjeinek nyitóeseménye június 6-án lesz a MOMkult szabadtéri színpadán.

Ezen az esten Zenei találkozások címmel Tóth Vera, Csík János és Pál István Szalonna és bandája lép fel - olvasható az összegzésben.

Bővebb információk a koncertekről a www.mvmclassicclub.hu weboldalon találhatók - áll a közleményben.