A Netflixen jó filmet akar nézni? Mutatjuk, hova kattintson

Elemzések2024. máj. 26.D.J.

A népszerű streaming-szolgáltató kínálatából válogattunk össze néhány érdekes darabot a hétvégére.

Nyomd, bébi, nyomd! (Baby Driver – 2017)

Ez egy gengszterfilm, amely egyben egy sajátos musical is. Még a készítők is így hivatkoztak rá, pedig senki nem fakad dalra, sőt táncbetét se szerepel a két órás moziban. Viszont a film jó része, beleértve sokszor a pisztoly-párbajokat is a zene ritmusát követik.

A rendező Edgar Wright az akcióknál előbb választotta ki a megfelelő számokat és utána írt hozzájuk olyan összecsapásokat, amelyek jól illeszkedtek a kiszemelt dallamokhoz. A direktor annyira elkötelezett volt, hogy amikor ki akartak vágatni vele egy üldözési jelenetet,

inkább lemondott a gázsija egy részéről, csak hogy megvalósíthassák, amit elképzelt.

Mindebből talán sejthető, hogy egy egészen sajátos film-élményt nyúlt a Baby Driver. A sztori szerint a főhős bankrablók furikázásával keresi a kenyerét. Miután szerelembe esik ki akar lépni az alvilágból, csak hogy a gengszterek nem repesnek az ötlettől.

Az 50 első randi (50 First Dates - 2004)

Az Adam Sandler vígjátékok túlnyomó része sajnos tele van alpári poénokkal és egysíkú figurákkal, akiket nehéz igazán megkedvelni. Szerencsére Az 50 első randiban íróként nem tette tiszteletét, csak színészként.

A végeredmény pedig egészen bájos.

A szerelmi történetet az bolondítja meg, hogy a két főhős hiába talál egymásra, az első randi után a nő mindent elfelejt, mivel nem működik a rövid távú memóriája. Ezért párja újra és újra meg kell hódítsa minden egyes nap, úgy mintha akkor látnák egymást először.

Az oroszlán télen (The Lion in Winter - 1968)

Alig pár szóbában játszódik a cselekmény, a hangsúly végig a párbeszédeken van, a tét azonban nem kicsi: egy királyság sorsa dől el a film során. A sztori 1183 karácsonyán játszódik, amikor II. Henrik angol királyt megpróbálják rávenni, hogy döntse el ki lesz az utódja.

Eredetileg színpadi darab volt, viszont a "világot jelentő deszkákon" nem aratott sikert. A kritikák lehúzták, a produkció ráadásul veszteséges volt. A moziverzió viszont óriási siker lett. Minden idők egyik legnevesebb kritikusa Roger Ebert egyenesen azt mondta:

ritka örömöt élhetett át a film nézése közben, hisz végre egy mozi, amely az olvasmányos forgatókönyvet intelligensen kezelte.

A 3 Oscart bezsebelő alkotásban az a szép, hogy mai szemmel is roppant szórakoztató. 

Tyler Rake: A kimenekítés 2. (Extraction 2 - 2023)

Emlékezetes akció-jelenetet forgatni kész művészet, amit mi sem mutat jobban, minthogy ez a mutatvány sokaknak még Hollywoodban sem megy. A fantázia hiányát jellemzően számítógépes effektekkel szokták pótolni, inkább kevesebb mint több sikerrel. A kimenekítés 2 egy üdítő kivétel.

Amikor előkerülnek a fegyverek akkor bizony sokszor olyasmit fogunk látni, amit egyhamar nem fogunk elfelejteni. 

Annyi rossz hírünk van, hogy akik a csalafinta sztorikat vagy a mély karaktereket kedvelik, azok itt aligha találják meg a számításukat. A történet egyszerű, mint egy faék. A Marvel filmek Thorja, vagyis Chris Hemsworth egy zsoldost alakít, aki le kell számoljon egy rakás bűnözővel. 

Az akció szerelmesei viszont örülhetnek. A film első felében például van egy bő 20 perces rész, amikor a kamera sose vált. A vágás nélküli snittben a Hemsworth alakította zsoldos többek közt megverekszik egy fél börtönnel,

részt vesz egy autós üldözésben majd egy vonatról leszed pár helikoptert. Ez a jelenetsor annyira összetett volt, hogy az előkészítése 4-5 hónapot ölelt fel.