Kötelezően előírják a cseh üzletekben a hazai termékek arányát - Az EU máris támadja

Hírek2021. jan. 22.Növekedés.hu

A cseh Parlament Alsóháza megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely a 400 négyzetméternél nagyobb területű üzletek számára a hazai eredetű élelmiszerek tekintetében kötelező kvótákat ír elő.

Az english.radio.cz hírportálon olvasható cikk szerint a törvényjavaslatot EU tagállamok élesen bírálták.

Azt nehezményezik, hogy előnyösebb helyzetet teremt a hazai termelők számára és diszkriminálja a hasonló tulajdonságú importált termékeket.

A jogszabály egy „Vásárolj csehet” jelszóval szervezett kampányt követően született meg. Célja, hogy erősítse a cseh termelők helyzetét a nagymértékben külföldi kézben lévő kiskereskedelmi áruházakban.

A törvény előírja, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb területű üzleteknek meghatározott kategóriákban, így a hústermékek és a gyümölcsök-zöldségek vonatkozásában 55 százalékban hazai termékeket kell kínálniuk. A 2028-as esztendőre a minimális kvóta 73 százalékra emelkedik.

A javaslatot, amelyet a szélsőjobb Szabadság és Közvetlen Demokrácia Párt terjesztett elő, erőteljesen támogatta Miroslav Toman mezőgazdasági miniszter.

A miniszter kijelentette: a jogszabály segítséget nyújt a cseh farmereknek és hozzájárul ahhoz, hogy az ország önellátási szintje az alapvető termékekből emelkedjen. Visszautasította azokat a figyelmeztetéseket, amelyek szerint az intézkedés magasabb árakhoz és szűkebb választékhoz vezet.

Nem hiszem, hogy korlátozni fogja a választékot. Ami viszont biztos: megkönnyíti cseh farmerek számára, hogy termékeiket eladhassák.

Az Európai Bizottság figyelmeztette a Cseh Köztársaságot, hogy egy, a hazai élelmiszerek értékesítési arányait előíró törvény diszkriminatív a más tagállamokból importált termékekkel szemben.

Meglepőnek tartja, hogy egy olyan exportfüggő gazdaság, mint a cseh, amely harcosan kiállt az egységes piac mellett és annak létrejötte óta hasznot húz belőle, ilyen törvényt fogad el. Jelezte: meg fogják vizsgálni, hogy a jogszabály mennyiben áll összhangban az európai törvényhozással, az egységes piac és az áruk szabad mozgásának elveivel.

A törvényt belföldön is sok bírálat éri. A Mezőgazdasági Kamara ugyan támogatja, ellenzi azonban az Élelmiszer Kamara, a Mezőgazdasági Magántermelők Szövetsége és a Cseh Kereskedelmi és Turisztikai Szövetség. Tomáš Prouza, a Cseh Kereskedelmi és Turisztikai Szövetség elnöke szerint az élelmiszer-kvóta gondolata eleve hibás elképzelésen alapul.

A törvény értelmetlen. Egyszerűen nem termelünk elég terményt ahhoz, hogy ezek a kvóták kitölthetőek legyenek. Lehetőséget ad továbbá ahhoz, hogy a helyi farmerek emeljék az árakat és kisebb figyelmet fordítsanak a minőségre. Becsléseink szerint az új jogszabály a cseh gyümölcsök, zöldségek és húsfélék árának 15-20 százalékos emelkedését vonja maga után.

A törvény bírálói végül arra is rámutatnak, hogy végső soron az új szabályok egyik legnagyobb haszonélvezője maga a cseh miniszterelnök lenne. Andrej Babiš ugyan alapítványba helyezte ki az általa alapított és feltőkésített Agrofert konglomerátumot, amelynek termékei gyakorlatilag az ország minden szuper-marketében és boltjában megtalálhatóak, profitjából azonban továbbra is részesedik.