Közel 4600 milliárd forintot költött el az állam közbeszerzésen, kevesebb az egyszereplős pályázat

Hírek2023. jan. 12.Növekedés.hu

Összesen 4.590 milliárd forint összértékben folytattak le eredményesen közbeszerzéseket a magyarországi ajánlatkérők a tavalyi évben, ami közel 370 milliárd forinttal haladja meg a 2021-re vonatkozó adatokat. A nemzetgazdaság egészére vonatkozóan pozitívum, hogy a hazai foglalkoztatás gerincét biztosító kis- és középvállalkozások több mint 2.300 milliárd forint értékben nyertek.

Összesen 4.590 milliárd forint összértékben folytattak le eredményesen közbeszerzéseket a magyarországi ajánlatkérők a tavalyi évben, ami közel 370 milliárd forinttal haladja meg a 2021-re vonatkozó adatokat.

A nemzetgazdaság egészére vonatkozóan pozitívum, hogy a hazai foglalkoztatás gerincét biztosító kis- és középvállalkozások több mint 2.300 milliárd forint értékben nyertek el tendereket. Az ajánlatok átlagos száma 6,6 db volt, ami jól szemlélteti, hogy folyamatosan biztosított a verseny a hazai közbeszerzések terén.

A Közbeszerzési Hatóság tavalyi évre vonatkozó friss gyorsjelentése rámutat, hogy a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is jelentős források jutottak 2022-ben a magyar gazdaságba a közbeszerzéseken keresztül. Sőt, a lefolytatott közbeszerzési eljárások összeértéke minden eddigi rekordot megdöntött 2022-ben.

A beszerzési tárgyak megoszlását tekintve az látható, hogy 2022-ben a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is az építési beruházás bizonyult a legjelentősebb kategóriának, ugyanis a közbeszerzési eljárások 37,7%-át, értékének pedig 58,9%-át tették ki. Az eljárások számának kb. egyharmadát (32,8%-át), érték szerint pedig ötödét (20%) az árubeszerzések alkották.

Eredményes közbeszerzési eljárások számának és értékének alakulása 2021 és 2022 között

A közbeszerzések további 29,5%-át, érték szerint pedig szintén kb. az ötödét (21,1%-át) a szolgáltatás-megrendelések jelentették, hasonlóan, mint 2021-ben.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az építési beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzések a korábbi növekvő tendenciához képest 2022-ben már stagnálást mutattak az előző évhez viszonyítva, mind az eljárások számát, mind pedig az értékét tekintve.A korábbi években mért adatokat meghaladva, 2022-ben a Közbeszerzési Hatóság összesen 28.704 db hirdetményt dolgozott fel, emellett rekordszámban adott ki hiánypótlási felhívásokat, összesen 27.928 alkalommal.

A pályázatok értékének felét kkv-k kapták

2022-ben minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 84 db-ot a kkv-k nyertek, ami közel ugyanannyi, mint a korábbi évben. Ezek összértéke pedig elérte a 2.301 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból 50 forintot a kkv-k vittek, tehát a 2022. évi közbeszerzések összértékének feléhez kapcsolódott nyertes kkv.

A megindított hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások alakulása 2014 és2022 között

Továbbra is jelentős a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozások szerepe a közbeszerzésekben, mert ezek a cégek rengeteg magyar család számára biztosítják a megélhetést

 hívta fel a figyelmet Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Kevesebb az egyajánlatos tender

A közbeszerzési piacon fennálló versenyhelyzet fontos mérőszáma a hirdetmény nélküli tárgyalásos (HNT) eljárások alakulására vonatkozó adatok. Az ilyen típusú eljárások száma évek óta egyre kevesebb: 2022-ben a megindított HNT-k darabszáma mindössze 208, szemben a 2021. évi 260 db eljárással.

Azt, hogy továbbra is jelentős a verseny a hazai közbeszerzések terén, alátámasztja az egyajánlatos eljárások számának alakulása, valamint az egy eljárásra jutó ajánlatok átlagos száma is.

Az egyajánlatos szerződések számának aránya 2022-ben csökkenő tendenciát mutatott a nemzeti- és uniós eljárásrendben is.

Tavaly átlagosan 6,6 db ajánlat jutott egy közbeszerzési eljárásra, azaz 1 eljárás esetén mintegy 7 ajánlatból kell kiválasztani a legjobbat.  Ez a szám évek óta ilyen magas, és továbbra is meghaladja az elmúlt 11 év átlagát.