Közel 60 millióra bírságolt az MNB egy magánszemélyt, aki bennfentes információ birtokában vett részvényt

Hírek2022. jún. 13.MTI - Növekedés.hu

Az MNB 58 millió forint bírságot szabott ki egy magánszemélyre, aki bennfentes információ ismeretében Est Media részvényeket vásárolt, így a többi befektetőhöz képest tisztességtelen előnyhöz jutott - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.

A közlemény szerint a magánszemély egy nappal azelőtt vásárolt részvényeket, hogy az Est Media bejelentette volna a Delta Systems Kft. megvásárlását.

A feltárt bizonyítékok alapján a magánszemély konkrét információval rendelkezett a tranzakció várható megvalósulásáról.A magánszeméllyel kapcsolatban álló gazdasági társaság 2019. július 29-én egy OTC-ügylet keretében 10 millió darab Est Media részvényt vásárolt meg egy gazdasági társaságtól.

A bírságösszeg meghatározásánál a jegybank figyelembe vette, hogy az ilyen típusú jogszabálysértés különös súlyú a tőkepiac biztonságos működése szempontjából.

Az MNB az ügyben bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tesz a Fővárosi Főügyészségen.

A jegybank emlékeztetett: bennfentes információnak számít minden olyan pénzügyi eszközzel kapcsolatos információ, amely nyilvánosságra kerülése esetén alkalmas a pénzügyi eszköz árának lényeges befolyásolására. A tőkepiaci törvény, és a piaci visszaélésekről szóló uniós rendelet, a MAR is tiltja az ilyen információ felhasználásával kötött ügyleteket.

A bírság kapcsán a Delta Technologies Nyrt. (korábban Est Media Nyrt) arról tájékoztatta a tőkepiaci szereplőket, hogy a hatósági vizsgálat eredményeként 

megállapított jogsértés és piacfelügyeleti bírság a Delta Technologies Nyrt. jelenlegi vezető tisztégviselőit, dolgozóit nem érinti.  

A Delta Technologies Nyrt.  az EU-s és a hazai tőkepiaci előírásoknak, valamint a Tőzsde előírásainak megfelelően a jogszabályok betartásával végzi tevékenységét.