Közös stratégiai megállapodást írt alá a kormány és a Magyar Telekom

Hírek2023. szept. 15.MTI

Közös nyilatkozatot írt alá Magyarország kormánya és a Magyar Telekom, melyben megerősítették, hogy folytatják hosszútávú együttműködésüket Magyarország digitális átalakítása érdekében - közölte a vállalat.

A közlemény szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pénteken a Karmelita kolostorban fogadta Timotheus Höttgest, a Deutsche Telekom vezérigazgatóját és Rékasi Tibort, a Magyar Telekom vezérigazgatóját. 

A találkozón elfogadott nyilatkozat alapján a Magyar Telekom megerősíti, hogy szándéka a hosszú távon fenntartható vezetékes és mobil infrastruktúra fejlesztésének és a ráépülő szolgáltatások elterjedésének előmozdítása, hozzájárulva az EU digitális évtized programjához, a 2030-as célkitűzések megvalósításhoz, összhangban a Nemzeti Digitalizációs Stratégiával.

Ennek érdekében kulcsfontosságú

az ország lakossága és vállalkozásai számára a gigabites hozzáférés biztosítása.

Az elmúlt évek intenzív fejlesztéseinek köszönhetően a Magyar Telekom

ma már több mint 3,5 millió otthon és vállalkozás számára kínál gigabites sebességet,

valamint mobilhálózat-modernizációs programjának keretében 60 százalékra növelte lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettségét - írták a közleményben.

Ezt a munkát folytatva a Magyar Telekom vállalja, hogy

további 1 millió háztartást lefedő, gigabitképes sávszélességet biztosító vezetékes hálózatot építi ki 4 év alatt és ezzel 2027 év végére 4,5 millió magyar otthon, illetve vállalkozás számára teszi elérhetővé a vezetékes gigabit képes hálózati infrastruktúrát. Továbbá felgyorsítja az 5G lefedettség kiépítését, így 2026-ra a lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettséget közel 99 százalékra növeli.

A közleményben arra is kitérnek, hogy Magyarország digitális átalakulása érdekében a kormány megerősítette azt a szándékát, hogy

a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó fizetési kötelezettséget 2024 januárjától és a távközlési pótadót 2025 januárjától megszünteti.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a közlemény szerint elmondta: a kormány kiemelt célja a gazdaság termelékenységének és versenyképességének növelése, ezért alapvető fontosságúnak tartják támogatni azokat a beruházásokat, amelyek a magyar gazdaság fejlődését szolgálják.

Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója elmondta: méltányos piaci és versenyfeltételek mellett készek növelni a befektetésüket az új generációs hálózatokba és a modern technológiai infrastruktúrába.

Az infrastruktúra kiépítése mellett a Telekom a kormánnyal együttműködve támogatja a digitális technológia integrálását, a digitális megoldások fejlesztésének és elterjedésének ösztönzését a mikro-, kis- és közepes vállalatok számára.

A felek megállapodtak, hogy közös programok révén segítik a vállalkozások digitális integrálását annak érdekében, hogy - a kiberbiztonsági, adatbiztonsági és adatvédelmi szempontok érvényesülése mellett -kihasználják a felhő alapú szolgáltatásokban és a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, tevékenységeiket az adatalapú információk elemzésével tegyék hatékonyabbá.

Emellett a Telekom elősegíti az oktatási intézmények és kutatóközpontok kutatási-fejlesztési és innovációs tevékenységét, folytatja és kiterjeszti együttműködéseit Magyarország legkiválóbb felsőoktatási intézményeivel, valamint törekszik a kiemelt iparvállalatok 4G/5G technológián működő automatizált megoldásainak kielégítésére.