Kreml: Kazettás lőszerrel támadnak az ukránok

Hírek2024. jan. 9.MTI

Kijev nem riad vissza polgári objektumok lövetésétől és attól, hogy kazettás lőszert alkalmazzon egy városközpont ellen, ahol nincsenek katonai létesítmények - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden Moszkvában a Belgorod elleni katonai csapásokat kommentálva.

"Katonáink továbbra is mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezt a veszélyt előbb minimalizálják, majd teljesen megszüntessék. A különleges hadművelet emiatt folytatódik" - mondta.

Nem kívánta kommentálni azokat az ukrán és amerikai hivatalos források által hangoztatott állításokat, amelyek szerint Oroszország észak-koreai rakétákat vetett be Ukrajnában.

Inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy területünket és polgári objektumainkat, köztük Belgorod város központját a szilveszter előtti napon folyamatosan olyan lövedékekkel és rakétákkal lötték, amelyeket Németországban, Franciaországban, Olaszországban, az Amerikai Egyesült Államokban és más országokban bocsátottak ki. Erről ne feledkezzünk meg!

Orosz beszámolók szerint az ukrán erők december 30-án Belgorod központját lőtték két kazettás rakétával és cseh gyártmányú sorozatvetők reaktív lövedékeivel.

A támadás következtében 25 ember, köztük öt gyermek, életét vesztette és több mint százan megsebesültek.

Több mint 800 lakás és 132 magánház sérült meg akkor, de azóta a környéket többször ismét támadták Ukrajnából.

Olga Medvegyeva, a belgorodi régió belpolitikai kormányzóhelyettese elmondta, hogy az azonos nevű székvárosból és környékéről korábban 380 embert telepítettek át biztonságosabb területekre, akiket kedden még 80-an követtek.

Egy másik kormányzóhelyettes, Andrej Milekin korábban összeállított jelentése szerint hét orosz régió üdülőtáboraiban mintegy kétezer férőhelyet készítenek elő a belgorodi iskolások elhelyezésére a meghosszabbított téli szünetben.