Véleményt mondott a régiónkról a Moody's

Hírek2024. jan. 9.Növekedés.hu

Stabil szuverén hitelképességi kilátással kezdik a 2024-es évet a közép- és kelet-európai gazdaságok - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban ismertetett átfogó térségi helyzetértékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő tízoldalas tanulmánya szerint a stabil kilátást a térség várható robusztus makrogazdasági teljesítménye támasztja alá, valamint az, hogy az országcsoport gazdaságai csak korlátozott mértékben szenvedték meg az európai energiaellátási válságot, és nem változott államháztartási helyzetük erőssége sem.

A Moody's Magyarországot befektetési ajánlású, "Baa2" szintű államadós-osztályzattal tartja nyilván, és erre a besorolásra is stabil kilátás érvényes. Az energiaellátási válságból eredő gazdasági és társadalmi hatások - amelyek miatt a Moody's tavaly negatív kilátást tartott érvényben a régió egészére - a kezdetben vártnál kevésbé súlyosak voltak. A földgázellátási hiányok kockázata a következő években tovább csökken, tekintettel a tározók magas töltöttségi szintjére, az ellátási források kiterjesztésére, az infrastrukturális beruházásokra és a keresleti oldali kiigazításokra - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Moody's szerint az európai uniós folyósítások nyomán erősödő hazai kereslet és a fő kereskedelmi partnergazdaságok növekedése is támasztékul szolgál majd a közép- és kelet-európai gazdaságok számára.

Gazdasági növekedés

A cég ebben a környezetben az idén átlagosan 2,5 százalékra gyorsuló gazdasági növekedést valószínűsít a térségben az általa 0,5 százalékosra taksált tavalyi regionális átlagnövekedés után.

A prognózis a 2024-2027-es időszakra éves átlagban 2,8 százalékos növekedéssel számol a régió gazdaságaiban.

Költségvetés

A Moody's előrejelzése szerint a feszes államháztartási alapállás és a fokozatos költségvetési konszolidáció nyomán a közép- és kelet-európai gazdaságok átlagos költségvetési hiánya az idén a hazai össztermék (GDP) 3,8 százalékára csökken a tavalyi 4,7 százalékról.

Államadósság-ráta

Az országcsoport átlagos GDP-arányos államadósság-rátája az idén még mérsékelten, a 2023-ban mért 51,3 százalékról 52,3 százalékra növekszik, de az átlagon belül Magyarországon és Horvátországban várhatóan 2-3 százalékponttal csökken, és a továbbiakban is ezen a lefelé tartó pályán marad - áll a Moody's kedden bemutatott regionális előrejelzésében.

Európai Unió és intézményrendszer

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint Magyarország "zajos, lépésről lépésre haladó folyamat keretében" ugyan, de végső soron hozzájut az EU-finanszírozások nagy többségéhez.

A Moody's és az Európai Bizottság közös felmérése szerint a euróövezeten kívüli közép- és kelet-európai EU-gazdaságok közül Magyarországon a legmagasabb, 65 százalék körüli az euró lakossági támogatottsága, és Horvátország után a második legmagasabb, 55 százalék körüli azoknak az aránya, akik megbíznak az európai uniós intézményekben, köztük az Európai Parlamentben, az Európai Bizottságban és az euróövezeti jegybankban.

Infláció

A Moody's előrejelzése szerint a közép- és kelet-európai gazdaságokban az éves összevetésű infláció átlagos üteme az idén meredek lassulással 4,8 százalékra csökken a tavalyi 11,2 százalékos térségi átlagról. A hitelminősítő szerint ebben elsődleges szerepe lesz az energia- és az élelmiszerárakban belépő bázishatásoknak, valamint annak, hogy a vállalati szektor csak korlátozottan tudja érvényesíteni költségeit az árképzésben.