KSH: 10,8 százalékkal nőttek a beruházások a második negyedévben

Hírek2021. aug. 31.MTI

A járvány által tavaly leginkább érintett időszakhoz képest 10,8 százalékkal nőtt a beruházások volumene az idei második negyedévben. Elsősorban a feldolgozóiparban és a szolgáltatásban tevékenykedő vállalkozások gépberuházásai növelték a teljesítményt - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez viszonyítva 3,6 százalékkal emelkedett a beruházások szezonálisan kiigazított volumene, és kis mértékben meghaladta a 2019. harmadik negyedévében mért eddigi legmagasabb szintet. Ezen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 2,3 százalékkal, a gép- és berendezésberuházásoké kiugróan, 7,1 százalékkal emelkedett.

A tavalyi második negyedévhez mérve az építési beruházások volumene 3,2, a gép- és berendezésberuházásoké kiugróan, 23,9 százalékkal nőtt.

A legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene - a 2020 második negyedévétől tartó visszaesés óta először - számottevően gyarapodott, 13,0 százalékkal nőtt, amiben szerepet játszott a járvány miatt ideiglenesen leállított projektek újbóli elindítása is. A költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegében stagnáltak, 0,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A központi szervek növelték, a helyi önkormányzatok csökkentették beruházásaikat a tavaly második negyedévhez képest.

A beruházások terén a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar fejlesztései 10,7 százalékkal nőttek a második negyedévben, így ez a terület a legnagyobb mértékben, 2,8 százalékponttal járult hozzá a beruházások volumennövekedéséhez.

Az építőiparban is rekordütemben 58,3 százalékkal nőttek a beruházások.

A második legnagyobb beruházónak számító ingatlanügyletek területén a lakásépítések fékezték, az üzleti ingatlanfejlesztések segítették a növekedést, amely az előző két negyedévhez mérten mérsékelt, 4,3 százalékos lett és az első negyedévi 2,2 százalékpont után, 0,8 százalékponttal emelte a nemzetgazdasági beruházások volumenváltozását.

A szállítás, raktározás beruházási volumene az előző négy negyedévben tapasztalt csökkenés után ismét nőtt 14,1 százalékkal, főleg közúttal és vasúttal kapcsolatos állami fejlesztések jóvoltából. Ez a terület 2,2 százalékponttal emelte a beruházások második negyedévi növekedését.

Szintén jelentős mértékben, 2,3 százalékponttal növelte a nemzetgazdaság beruházásiteljesítmény-változását a kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban regisztrált 49,3 százalékos volumennövekedés. Itt kiugróan bővültek a kiskereskedelem, azon belül elsősorban az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem fejlesztései.

A tornaterem és tanuszodaépítések mellett a gyógyfürdők fejlesztései nyomán 67,0 százalékkal nőttek a beruházások a művészet, szórakoztatás, szabadidő terén, ami jelentősen, 2,2 százalékponttal növelte a beruházások volumenváltozását.

Az egészségügyi fejlesztések egy év szárnyalás után megtorpantak és 11,0 százalékkal elmaradtak a tavaly második negyedévi magas bázistól. Az oktatásban viszont 13,0 százalékos ütemben folytatódtak a fejlesztések. A mezőgazdaságban ötödik negyedéve csökkenek a beruházások, az április-júniusi háromhónapos időszakban éppen 7,5 százalékkal, ami 0,4 százalékponttal fékezte az átfogó mutató emelkedését.

Az első fél évben 6,1 százalékkal nőttek a beruházások az előző év azonos időszakához képest, 15,3 százalékos volt a gépi fejlesztések növekedése, míg az építkezéseké, éppen csak 0,1 százalékos. A vállalkozások 55,6 százalékos súllyal vettek részt a fejlesztésekben és 3,2 százalékkal növelték beruházásaikat, a költségvetési szférában 7,2 százalékos volt a növekedés.