money.hu: Októbertől pöröghet fel az előtörlesztés a moratóriumos hiteleknél

Hírek2021. aug. 31.Növekedés.hu

A money.hu kérdésére adott banki válaszok szerint egyelőre kevesen veszik igénybe a költségmentes előtörlesztés lehetőségét a moratóriumból kilépők közül. Az akár évekre kitolódó futamidő ellen a törlesztőrészlet-emelés ügyfél általi engedélyezése lenne a leghatékonyabb megoldás, ehhez viszont – hogy ne járjon többletköltségekkel – rendeletmódosításra lenne szükség.

Lassan két hónapja áll rendelkezésre a moratóriumból kilépő ügyfelek számára a lehetőség, hogy a védernyő alatt töltött idő alatt felgyűlt tartozást költség és díjmentesen előtörlesszék, vagy magasabb törlesztő részletet vállaljanak annak érdekében, hogy elkerüljék azt, hogy a moratóriumban töltött idő miatt hosszú hónapokra kitolódjon a hiteltörlesztés futamideje. A Magyar Nemzeti Bank kimutatásai szerint

a lakossági hitelek esetében az adósok többsége akár 3,5 évvel hosszabb törlesztéssel számolhatna, ha a sajtóban már megjelent lehetőségekkel élve 2022. június végéig a moratóriumban maradna.

Ebben az esetben ugyanakkor – miként a jegybank számításai alapján a money.hu kimutatta - jelzáloghiteleknél 20, személyi hiteleknél akár 60 százalékkal is emelkedhetne a teljes visszafizetendő összeg.

Még nem keresik

A money.hu kérdésére válaszoló hitelintézetek szerint egyelőre még nem érzékelhető jelentős érdeklődés a díj- és költségmentes előtörlesztési lehetőség iránt. Az MKB és a Takarékbank szakértőinek várakozása szerint ebben változás csak a meghosszabbítás miatt szeptember 30-ig élő jelenlegi moratórium lezárása és az esetleges folytatás (moratórium3) részleteinek ismeretében történik majd, ekkortól jelentkeznek nagyobb arányban a lehetőséggel élni akaró ügyfelek.

Egyösszegben fizetnek vissza

Ugyanakkor azok, akik már éltek a lehetőséggel, az MKB, az UniCredit, a Raiffeisen és a Gránit Bank tapasztalatai szerint a törlesztés folytatását a moratórium alatt felhalmozott tartozás egyösszegű visszafizetése mellett valósítják meg.

A törlesztőrészlet emelését a banki válaszok szerint egyelőre szinte senki nem kéri, noha a Gránit Banknál arra hívták fel a figyelmet, hogy az egyösszegű előtörlesztésnek az ügyfelek anyagi helyzete szab határt.

A törlesztőrészlet-emelés jobb, de drágább lehet

A magasabb törlesztőrészlet-vállalás ugyanakkor épp azt biztosítaná, hogy az ügyfél úgy mentesüljön a futamidő akár évekkel történő meghosszabbodása alól, hogy ne kelljen egyszerre túl nagy terhet vállalnia

– az esetek nagy részében néhány ezer forintos törlesztőrészlet emelkedéssel a hitel az eredeti futamidő végéig lezárható lenne. A megoldás előtt álló legnagyobb akadály – miként erre a money.hu már többször felhívta a figyelmet -, hogy a megemelt törlesztőrészlet-vállalás csak szerződésmódosítással hajtható végre. Ez pedig – ha a bank a Magyar Nemzeti Bank erre vonatkozó elvárásának megfelelően költségmentesen biztosítja is a lehetőséget – egyéb költségekkel, jelzáloghitel-szerződések esetében például közjegyzői díjjal járnak. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, a moratóriumról szóló kormányrendelet módosítására lenne szükség.

Újratárgyalható hitelek

Sok esetben – az UniCredit Bank tapasztalatai szerint

jellemzően vállalati ügyfeleknél - a moratóriumból történő kilépés nagy része hitelkiváltással történik.

Ebben az esetben – a korábbi hitelnél kedvezőbb feltételek mellett – a teljes tartozás átstrukturálásra kerül. Ilyen esetben kétoldalú szerződésmódosítással pedig a felek bármilyen törlesztési módban megállapodhatnak – hívták fel a figyelmet a banknál. A hitelek áttárgyalásának lehetősége ugyanakkor a lakossági ügyfelek számára is nyitott út lehet, a korábbi drágább hitelek kiváltására jó lehetőséget teremthet a moratóriumból történő kilépés.