KSH: 11,3 százalékkal nőttek a termelői árak májusban

Hírek2021. jún. 30.MTI

A belföldi értékesítési árak 14,4, az exportértékesítési árak 9,6 százalékkal emelkedtek májusban. Az ipari termelői árak átlagosan 11,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint a belföldi értékesítési árak 14,4, az exportértékesítési árak 9,6 százalékkal emelkedtek májusban. Az ipari termelői árak átlagosan 11,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban.

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,3 százalékkal növekedtek, míg az exportértékesítés árai 0,9 és az ipari termelői árak összességében 0,1 százalékkal csökkentek.

Az áremelkedés ütemét a forint euróval szembeni árfolyamváltozása, valamint a nyers- és alapanyagok drágulása befolyásolta.Az euróval szemben a forint 0,93 százalékkal gyengébb, a dollárhoz képest 9,50 százalékkal erősebb volt májusban, mint egy évvel azelőtt.
Az idén májusban a 2020. májusihoz képest a belföldi értékesítésben 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 14,1, a 31 százalékos súlyú energiaiparban 16,0 százalékos volt a drágulás.Az ipari exportban 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 6,8 százalékkal emelkedtek, a mindössze 4,5 százalékos súlyú energiaiparban 79,9 százalékos volt a drágulás a világpiaci árak emelkedésének, a forint gyengülésének, valamint a nyersanyagok árának előző évi visszaesése következtében - közölte a KSH.