Lélegzetelállítóan közel vagyunk a bűvös 5,5 millió beoltotthoz

Hírek2021. jún. 30.Növekedés.hu

Akár holnap is meglehet a bűvös 5,5 millió beoltott, hiszen a legfrissebb adatok szerint eddig 5 486 514 fő vette fel a védőoldást, közülük 4 916 927 fő már a második oltását is megkapta.

A hivatalos adatok szerint dinamikusan nő a beoltottak száma, miköben csökkenő tendenciát mutat az újonnal regisztrált koronavírusos betegek száma. Tegnap 52 új fertőzöttet igazoltak a szakemberek, ezzel a járvány kezdete óta összesen 808 128 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 1 idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 992 főre emelkedett. 126 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen. 

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 738 782 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 39 354 főre csökkent.

Eddig 5 millió 449 ezren regisztráltak oltásra és 93%-uk már fel is vette azt. A 12-15 éves korosztályban eddig 60 ezer gyermeket regisztráltak és 49%-uk már fel is vette az oltást.

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az újraindítás következő fokozata 5,5 millió beoltottnál lép életbe.

5,5 millió beoltott elérését követően megszűnik a kötelező maszkhasználat és védettségi igazolvány nélkül is lehet szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe, strandokra menni.

A védettségi igazolvány használata ugyanakkor fennmarad a tömegrendezvények esetén, mint a sportrendezvények, koncertek, fesztiválok és az éjszakai zenés szórakozóhelyek, hiszen a vírus még itt van.

Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra is letölthető, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ingyenesen-letoltheto-koronavirus-elleni-vedooltast-igazolo-mobilalkalmazas-szolgaltatoknak

Magyarország miután elsőként vezette be a védettségi igazolványt és oltást igazoló applikációt, július elsejétől bevezeti az uniós védettségi igazolás bemutatásához szükséges fejlesztéseket is. Az angol-magyar kétnyelvű EU COVID igazolás papíralapon és elektronikusan elérhető lesz és az EU-n belüli utazásokat könnyíti meg az oltottak számára.

Az igazolás egész EU-ra kiterjedő, teljes körű alkalmazása 2021. július 1-jén lép életbe. Az igazolást az uniós tagállamok nemzeti hatáskörben adják ki.