KSH: 16,2 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma márciusban

Hírek2022. máj. 4.MTI

Márciusban a kiskereskedelmi forgalom volumene - a jelentős bázishatás eredményeként - 16,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 0,2 százalékkal nagyobb, azaz lényegében a tavaly márciusival megegyező volt a forgalom. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 29,7 százalékkal nőtt az eladások volumene.

Ezen belül a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 320,4 százalékkal, vagyis több mint négyszeresére, a használtcikk-üzletekben 238,7 százalékkal háromszorosára, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 75,3 százalékkal nőtt az értékesítés, amiben jelentősen közre játszott a tavaly márciusi alacsony bázis is.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben - a hó közepi ünnephez kapcsolódó többletvásárlások miatt - 51,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

Az első negyedévben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adata szerint 10,5, a naptárhatástól megtisztítva 10,3 százalékkal nagyobb volt, mint a múlt év azonos időszakában.