KSH: a második negyedévben 7,8 százalékkal nőttek a beruházások

Hírek2022. aug. 31.MTI

A beruházások volumene 7,8 százalékkal nőtt a második negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest pedig - szezonálisan kiigazítva - 2,5 százalékkal emelkedett - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A beruházások növekedése a háztartások erőteljes, illetve a vállalkozások és a költségvetés mérsékelt aktivitásával magyarázható.

A meghatározó súlyú feldolgozóipari fejlesztések, valamint a lakásépítések és az ingatlanfelújítások növelték, a szállítás, raktározáshoz és a kereskedelemhez kötődő beruházások visszafogták a nemzetgazdasági teljesítményt - jegyezte meg jelentésében a hivatal .

A 7,8 százalékos növekedésen belül a teljesítményérték hattizedét képviselő építési beruházások 4,8, a négytizedét adó gép- és berendezés beruházások 12,6 százalékkal nőttek. A gépberuházásokon belül az importált gépek volumene a belföldi gyártású gépekét meghaladó mértékben bővült.

A feldolgozóipar fejlesztései 24,9 százalékkal nőttek, a második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdaság fejlesztéseinek közel ötödét megvalósító ingatlanügyletek beruházási teljesítménye jelentősen, 18,7 százalékkal bővült, ami elsősorban lakásépítések, illetve ingatlanfelújítások kiemelt növekedésének tudható be.