KSH: az ipari termelés tavaly októberhez képest 0,6 százalékkal nőtt

Hírek2020. dec. 11.MTI

Októberben az ipari termelés volumene a nyers adatok szerint 0,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz képest 2,8 százalékos volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás növekedése - erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 1,2 százalékkal nőtt. A járműgyártás kibocsátása 7,6 százalékkal, a számítástechnikai termékeké 10,4 százalékkal, a villamos berendezéseké 13,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az élelmiszeripar termelése 4,5 százalékkal csökkent.

Az ipari export volumene 1,0 százalékkal nagyobb volt, mint tavaly októberben.

A feldolgozóipari exportértékesítés 38 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 1,5, míg a 17 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 4,7 százalékkal emelkedett. Az ipar belföldi értékesítése 3,1, a feldolgozóiparé 6,4 százalékkal csökkent tavaly októberhez képest. Az év első tíz hónapjában az ipari termelés 8,2 százalékkal csökkent a múlt év azonos időszakához mérve. Az összes értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 8,3 százalékkal, míg a belföldi értékesítésé 6,3 százalékkal kisebb volt.