Jövő héten indulhatnak a tömeges oltások az USA-ban is

Hírek2020. dec. 11.Sz.A.

Elfogadta az amerikai Pfizer és a német BionTech konzorciumának vakcináját az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési hatóság (FDA) szakmai bizottsága. Ez azt jelenti, hogy jövő hét elejétől megkezdődhetnek az oltások az USA-ban is. A Pfizer vakciánát Nagy-Britanniában már használják, Kanada a napokban fogadta el, Izraelben pedig a hónap végén kezdik a lakosság oltása ezzel az oltóanyaggal.

Nagy többséggel elfogadta az emrikai Pfizer és a német BionTech oltóanyagát az amerikai Élalmiszer- és Gyógyszerengedélyezési hatóság szakmai panelje. A New York Times értesülései szerint hamarosan - gyorsított eljárásban - elfogadja az oltóanyagot az FDA is, így már a jövő hét elején 6,4 millió adag oltóanyagot tudnak elindítani a gyár raktáraiból országszerte. Ezzel három millió ember beoltása válik lehetővé, első körben az egészségügyi dolgozókat oltják be. 

A napi halálozások száma a héten már meghaladta a 3000 főt az Egyesült Államokban, vagyis egy nap alatt többen haltak meg, mint a Pearl Harbour elleni támadásban, vagy a 2001. szeptember 11-i merényletek során - emlékeztet a lap. Az összes elhunyt száma megközelíti a 300 ezret az USA-ban, az eddigi fertőzöttek száma 15,6 millió.

A Pfizer és a BionTech vakcinájával december 8-án már elkezdték beoltani a brit lakosságot, az oltóanyagot a héten Kanada is engedélyezte. 

A kanadai hivatal tájékoztatása szerint decemberben 249 ezer adagot, jövő márciusig pedig újabb négymillió adagot fog kapni az ország a vakcinából.

Izrael a héten jelentette be, hogy december 20-a után szintén ezzel a vakcinával oltják a lakosságot, a Pfizer felé négymillió adag oltóanyagra van rendelésük. Elsőként az egészségügyi dolgozók, az idősek és a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók kaphatnak a vakcinából. 

Az Európai Bizottság már korábban több százmillió adag vakcinát kötött le a Pfizernél, az engedélyeztetés jelenleg még folyamatban van.

Az amerikai-német konzorcium november elején jelentette be, hogy oltóanyaguk hatékonysága az addigi klinikai próbák és vizsgálatok eredményei alapján 90 százalék körüli, a végleges hatékonysági mutató ennél is jobb, eléri a 95 százalékot. Az oltóanyagra november 20-án adták be az engedélyeztetési kérelmet az USA-ban.