Jelentősen nőtt az építőipari termelés, de 20 százalékos a drágulás az építőanyagoknál

Hírek2022. máj. 13.MTI

Márciusában az építőipari termelés volumene 10,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,7 százalékkal kisebb volt a februárinál - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első három hónapjában 15,7 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest.

Márciusban az épületek építése 10,6, az egyéb építményeké 11,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 6,4 százalékkal magasabb volt a tavaly március véginél.

Az első negyedévben az építőipar termelői árai - egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt - 20,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A kedvezőtlen nemzetközi árhatások és a hitelkamatok további emelkedése esetén az építőipari vállalkozások 10 százaléka is késedelembe eshet a fizetések terén.

Ennek fényében az ágazatban 250 milliárd forintos lánctartozás alakulhat ki az év végéignyilatkozta a növekedés.hu-nak Koji László. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke rámutatott, az építőanyagok az idén 20 százalékkal drágulhatnak, melynek nagyját az év első hónapjaiban már beárazták a vállalkozások.

Az építőiparban emellett 15 százalékkal emelkedhetnek az átlagbérek. Hozzátette, az új-építésű lakások négyzetméterárai megközelítőleg 12-15 százalékkal lehetnek magasabbak 2022 végén 2021 végéhez képest.