A megújuló energiatermelés sokat emelkedett Magyarországon

Hírek2022. máj. 13.Növekedés.hu

Februárban az országos primerenergia-felhasználás 102,59 PJ volt, amely 5,63 PJ-lal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest, az országos primerenergia-termelés pedig 34,86 PJ volt, amely 5,84 PJ-lal volt kevesebb, mint tavaly februárban. A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 37,8%-kal volt magasabb. – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb, 2022. februári adatokat közlő energiastatisztikai riportjában.

Az országos primerenergia-termelés 2022. februárban 34,86 PJ volt, amely 5,84 PJ-lal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.

Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 1,85 PJ-lal, az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,25 PJ-lal, a nukleáris termelése 3,74 PJ-lal csökkent, míg az egyéb nem megújuló forrásokból származó energiatermelés 0,01 PJ-lal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.Az országos primerenergia-felhasználás 2022. február hónapban 102,59 PJ volt, amely 5,63 PJ-lal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. A felhasználáson belül a fosszilis energiaforrások felhasználása 0,46 PJ-lal, a megújuló energiaforrásoké 1,69 PJ-lal, míg az egyéb nem megújuló forrásoké 0,02 PJ-lal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

Forrás: MEKH

A földgáz belföldi felhasználása 42 953 TJ volt, amely 6,6%-kal volt alacsonyabb a megelőző év azonos hónapjánál. 2022. februárban a hazai összes villamosenergia-felhasználás 4 033 GWh volt, amely kismértékű, 0,9%-os emelkedés jelent az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó villamosenergia-termelés 2 757 GWh volt, amely 1,4%-kal csökkent a megelőző év azonos időszakához képest. A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés - elsősorban a tervezett karbantartás és éves főjavítás miatti leállás következtében - 25,2%-kal csökkent, az egyéb forrásból származó 11,8%-kal, a fosszilis alapú 14,8%-kal emelkedett az előző év februárjához képest. A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 37,8%-kal volt magasabb.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia több mint felét, 51%-át a napenergia, 24,9%-át a biomassza forrás, 16,1%-át pedig a szélenergia biztosította.

A megújuló energiaforrásból származó villamos energia mennyisége a nap, szél, víz és megújuló kommunális hulladék esetében növekedett a megelőző év azonos időszakához képest. A napelemek által termelt villamos energia mennyisége 64%-kal nőtt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi rendszerességgel publikál adatokat a hazai szén- és kőolajtermékekről, valamint a villamos energia- és földgázellátásról. Az energiatermelésre, készletekre, ellátásra vonatkozó havi adatok és a primer mérleg a tárgyhónapot követő 65-ödik napon érhetők el.  A MEKH a hivatalos statisztikai adatokat az Eurostathoz igazodva az előre meghatározott és kihirdetett tájékoztatási terv és publikációs naptár alapján teszi közzé honlapján.

Az energiastatisztikai adatok és az ahhoz kapcsolódó riport elérhetők a hivatal honlapján itt és itt.