KSH: februárban 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Hírek2021. ápr. 9.MTI

Februárban a nyers adat szerint 5,6 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelemi forgalom az előző év azonos időszakihoz képest, a csökkenésben fontos szerepe volt a tavaly február végi pánikvásárlási hullám hatásának - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Januárhoz viszonyítva 1,2 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelem forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene.

Februárban a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,3 százalékkal, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,5 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,4 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz képest.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,6 százalékkal, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,6 százalékkal mérséklődött.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 3,3 százalékkal csökkent. Nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 0,8 százalékkal. Csökkent a forgalom a gyógyszer-, gyógyászatitermék és illatszerboltokban 13,0 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletekben 15,4 százalékkal, a bútort, műszakicikkeket árusító helyeken 18,2 százalékkal, a textil-, ruházati és lábbeli üzletekben 23,6 százalékkal, valamint a használtcikküzletekben 27,6 százalékkal.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 25,6 százalékkal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumenesése továbbra is kitart, 10,4 százalékkal volt kevesebb a tavalyi értéknél.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 18 százalékkal csökkentek.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 946 milliárd forint volt, második hónapja nem érte el az ezer milliárd forintot, holott előtte 9 hónapon keresztül meghaladta azt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott - közölte a KSH.

Január-februárban 3,9 százalékkal csökkent a naptárhatástól megtisztított kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest.