KSH: januárban 8,9 százalékkal nőtt az ipari termelés

Hírek2022. márc. 11.MTI

Januárban 8,9 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz mérve, a munkanaphatástól megtisztítva 7,1 százalékkal emelkedett a termelés - erősítette meg második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 decemberéhez képest 1,9 százalékkal nagyobb volt.

A feldolgozóipari alágak többségében éves növekedést mért a KSH. A legnagyobb súlyú járműgyártás hathavi csökkenés után újra nőtt, 6,8 százalékkal.

Az ipari export volumene 6,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A feldolgozóipari exportértékesítés 28 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 8,6 százalékkal nőtt, ugyanakkor a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé gyakorlatilag 2021. januári szintjén maradt.

Az ipar belföldi értékesítése 13,1, míg a feldolgozóiparé 15,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az ipari termelés 94 százalékát képviselő feldolgozóipar termelése 7,4, az energiaiparé 15,3, a csekély súlyú bányászaté 14,9 százalékkal haladta meg a tavaly januárit.

196 millió euró volt a külkereskedelmi hiány januárban

Januárban az export euróban számított értéke 15,1, az importé 31,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

A külkereskedelmi áruforgalom egyenlege 1,142 milliárd euróval romlott, 196 millió euró deficitet mutatott - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom az exportoldalon 3,4 százalékkal, az importoldalon 1,5 százalékkal emelkedett.