Együttműködési megállapodást köt a Richter és az AbbVie

Egészség2022. márc. 11.Növekedés.hu

A vállalatok olyan új dopamin RECEPTOR modulátorokat fognak kutatni, fejleszteni és értékesíteni, amelyek neuropszichiátriai betegségek kezelésére lehetnek alkalmasak. A megállapodás a Richter és az AbbVie között 15 éve fennálló együttműködésre épít, aminek egyik eredménye a globálisan bevezetett cariprazine hatóanyagú készítmények.

Az AbbVie (NYSE: ABBV) és a Richter Gedeon Nyrt. („Richter”) a mai napon bejelentik, hogy

új, közös fejlesztési- és licencszerződést kötnek olyan innovatív dopamin receptor modulátorok kutatására, fejlesztésére és értékesítésére, amelyek neuropszichiátriai betegségek kezelésére lehetnek alkalmasak.

Az együttműködés a Richter által végzett preklinikai kutatásokon alapul és számos, fejlesztésre kijelölt új molekulát érint. A Richter és az AbbVie 15 éve működnek együtt központi idegrendszeri projektekben, ideértve a globális méretekben bevezetett cariprazine hatóanyagú készítményeket (VRAYLAR® / REAGILA®) is.

A Richterrel együttműködve tovább folytatjuk a kutatásokat, melyek célja a cariprazine klinikai farmakológiájának mélyebb megértése és új dopamin receptorokat célzó molekulák vizsgálata

– mondta dr. Tom Hudson, kutatás-fejlesztési elnökhelyettes, az AbbVie tudományos igazgatója.

Az AbbVie elkötelezte magát a tovább fejlődés mellett és amellett, hogy új megoldásokat nyújtson a komplex neuropszichiátriai betegségekben szenvedő betegek számára.

Nagy örömmel tölt el az AbbVie-val meglévő együttműködést kiterjesztő új szerződés, mivel olyan új termékek fejlesztése előtt nyitja meg az utat, melyek világszerte segíthetnek csökkenteni számos neuropszichiátriai betegséggel együtt járó pszichiátriai és kognitív tünetek súlyosságát, ezáltal javítva ezen betegek életminőségét

– mondta Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.

Nagyra értékelem az AbbVie teljesítményét a központi idegrendszer megbetegedéseinek kezelésére szolgáló készítmények fejlesztésében és értékesítésében és nagy várakozással tekintünk az új együttműködés elé, ami új terápiás lehetőségeket nyithat meg az orvosok és a betegek előtt.

A szerződés értelmében az együttműködés tartalmaz mind preklinikai, mind klinikai K+F tevékenységeket, melyek költségeit a felek közösen viselik. A szerződés aláírásakor a Richter egy mérföldkő bevételre jogosul, majd emellett további mérföldkő bevételek válhatnak esedékessé a jövőbeni fejlesztés, törzskönyvezés és értékesítés során elért a megállapodásban meghatározott célok teljesülésekor.

Mindezeken felül a Richter értékesítéshez kötött royalty bevételekre is jogosult. A megállapodás szerint az AbbVie kizárólagos globális értékesítési jogokkal bír, kivéve azokat a területeket, amelyek a Richter hagyományos piacainak tekinthetők, úgy, mint: a földrajzi Európa, Oroszország, az egyéb FÁK országok, valamint Vietnám.

Az ügylet lezárása 2022 második negyedévében várható, attól függően, hogy megfelelően teljesülnek-e az ilyen ügyleteknél szokásos előzetes feltételek, beleértve a vonatkozó hatóságok vizsgálatát is.