Kukoricarostból készült biogázt táplál az országos gázhálózatba a Pannonia Bio és az E.ON

Hírek2024. jan. 22.Növekedés.hu

Az E.ON Hungária Csoport és Közép-Európa legnagyobb biogáz-termelője, a Pannonia Bio együttműködése nyomán csaknem 100 százalékos tisztaságú biometánt táplálnak a hazai gázelosztó rendszerbe.

Közel 100 százalékos tisztaságú, növényi rost alapú biometánt táplálnak a hazai földgázhálózatba az E.ON Hungária Csoport és a Pannonia Bio Zrt. együttműködésének eredményeként.

A Pannonia Bio dunaföldvári biofinomítójában többek között takarmánykukoricát és árpát dolgoznak fel.

A megmaradó növényi rostokat is hasznosítják, a földgázénak megfelelő minőségű biometánt, azaz nagy tisztaságú biogázt állítanak elő belőle. Ezt az E.ON gázhálózatába táplálják, melyen keresztül az ügyfelekhez kerülhet a teljességgel megújuló forrásból származó energia.

Közép-Európa legnagyobb takarmánykukorica-feldolgozójaként, és egyben a világ harmadik legnagyobb árpaüzemének tulajdonosaként a Pannonia Bio Zrt. ipari mennyiségben állít elő GMO- és antibiotikummentes fehérje termékeket és bioetanolt a hazai gabonából.

Emellett a vállalat Magyarország egyik legnagyobb megújulóenergia-termelője. Évente annyi zöldenergiát állít elő, mint egy 2000 MW-os naperőműpark. Ez több mint 600 ezer háztartás éves energiaigényének felel meg, vagy másképp fogalmazva nagyságrendjében megegyezik a 12 legnépesebb vidéki magyar város teljes lakossági energiaigényével.

Dunaföldvári biogázüzemük a legnagyobb ilyen létesítmény Kelet-Európában.

Évente több mint egymillió tonna takarmánykukoricát és 2023 óta háromszáz-ezer tonna árpát vásárolnak fel szinte teljes egészében magyar gazdáktól, és csaknem megegyező mennyiségben gyártanak belőle különféle fehérje takarmány- és élelmiszeripari alapanyag termékeket, valamint bioetanolt.

A vállalat üzemében a gabonafeldolgozás során kiválasztott rostból köztes termékként – zárt technológiával, szennyvízkibocsátás nélkül - közel 100%-os tisztaságú biometán készül, melyet 2023 júniusától az E.ON Hungária Csoporttal közös fejlesztés keretében a hazai földgázhálózatba juttatnak.

Üzemünk ideális helyen, egy mezőgazdasági régió közepén helyezkedik el, ezért az itthon termett gabonát költséghatékony módon, rövid utaztatással termőhelyéhez közel dolgozzuk fel.  A feldolgozás során a mag minden része hasznosul. A tisztítás folyamán eltávolítjuk a szén-dioxidot és az egyéb szennyező anyagokat, a növényi rostokból nagy tisztaságú biogáz lesz, amit szintén nem szállítunk messzire, hiszen jelentős részét saját üzemünk hasznosítja. A biogáz üzemben óránként 5000 köbméter biogázt finomítunk biometánná. A kiváló minőségű, helyben megtermelt biogáz garancia arra, hogy folyamatosan közel 100%-os tisztaságú biometánt tudjunk az országos hálózatba táplálni” - emelte ki a fejlesztés kapcsán Hódos Ferenc, a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója.

Az E.ON stratégiai célja, hogy segítse ügyfeleit a környezetet kímélő, egyúttal energiahatékony működésben.

A kooperációban az E.ON logisztikai és technológiai szempontból is kulcsszereplő: elsőként kialakította a termelőüzem és az gázhálózat közötti összekötő vezetéket, majd a termelés indulása óta állandó minőségellenőrzéssel, szigorú műszaki paraméterek betartása mellett továbbítja a biogázt a gázhálózatba.

„A Pannonia Bioval együttműködve a jelenlegi legnagyobb kapacitású biogáz betáplálást hoztuk létre az országban. Ez a fejlesztés egyaránt példaértékű energetikai és környezeti fenntarthatósági szempontból. Egyrészt mert zöld forrásból, maradék növényi rostokból származik az energia, másrészt mert azonnal, helyben hasznosul, és nincs szükség további szállításra. A biogázt maga a termelőüzem is felhasználhatja, de a felesleg a kiépített gázvezetéken keresztül a környéken élőkhöz is eljuttatható. Ez kiváltja a messziről érkező, nem megújuló forrásból származó földgázt” – fogalmazott Somodi Gábor, az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. vezérigazgatója.

A betáplálás előkészítésekor az energiavállalat szakemberei 350 méteres föld alatti irányított fúrással acélvezetéket építettek ki a Pannonia Bio gázkiadási pontja és a meglévő E.ON-vezeték összekötésére.

A gázhálózati csatlakozási pont egyben egy mérő- és szűrőállomás is, amely lehetővé teszi, hogy az üzemben megtermelt biogáz folyamatos kontrollal, megfelelő tisztaságban kerüljön a gázelosztó hálózatba.

Az érintett szekszárdi térségben a Pannonia Bio a legnagyobb gázfogyasztó, így az előállított biogáz legnagyobb hányadát ők maguk használják fel.

A most megvalósult fejlesztéssel a hasonló partnerségek sora is bővülhet, hiszen biogázt szinte minden mezőgazdasági termékből elő lehet állítani, a kritikus pontnak számító biometán-tisztaság pedig az E.ON közreműködése révén garantálható.

A biogáz-termelő vállalatok ugyanazokkal a feltételekkel csatlakozhatnak a földgázrendszerhez, mint a földgáz-termelők, azzal a kitétellel, hogy a rendszerbe betáplálni kívánt biogáznak a szigorú minőségi előírásoknak meg kell felelnie.

A biometán betáplálásról készült rövid videót itt lehet megtekinteni.

Mi a biogáz?

A biogáz megújuló energiaforrás, fő alapanyaga az állati hígtrágya, növényi- és vágóhídi hulladékok, energianövények, szennyvíziszap, kommunális szerves hulladék.

A biogáz fő alkotóelemei a metán, a szén-dioxid, de nyomokban nitrogént, hidrogént, kénhidrogént és ammóniát is tartalmaz.

A biogáz tisztításával és CO² tartalmának leválasztásával biometánt kapunk, ami kémiailag és fűtőértékében nem különbözik a fosszilis földgázban levő metántól, tehát a földgázt részben kiváltva minden olyan célra hasznosítható, amire hagyományosan földgázt használunk.