Népszerű a hazai cégek körében a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 

Pénzügy2024. jan. 22.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A 200 milliárd forintos keretösszegnek már több mint a felére nyújtottak be kérelmet a hazai vállalkozások.

Január 15-én nyitotta újra az EXIM Magyarország a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram (BGH) kérelmeinek befogadását.

A 200 milliárd forint többletforrással újraindított, a korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételekkel kínált hiteltermékek pedig ismét rendkívüli érdeklődést váltottak ki a magyar vállalatok részéről - írja a bank.

A kereskedelmi bankoknál, a lízingcégeknél, vagy közvetlenül az EXIM Magyarországnál alig néhány nap alatt 88 darab új hitelkérelmet nyújtottak be mintegy 122 milliárd forint értékben.

Az így összesen már 1200 milliárd forint keretösszegűre növelt Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram nemcsak az EXIM Magyarország 30 éves fennállásának egyik legkeresettebb finanszírozási konstrukciója, hanem az ország valaha volt legsikeresebb hitelprogramjai közé is tartozik.

A 2024-ben 200 milliárd forint többletforrással újraindított hitelprogrammal az EXIM Magyarország célja, hogy a hazai gazdasági növekedésében kulcsszerepet betöltő iparágakban tevékenykedő vállalatok mindennapi tevékenységét támogassa, valamint a fenntarthatósági és energiahatékonyági célú beruházások megvalósítását is elősegítse kedvezményes finanszírozási forrásokkal.

Az EXIM Magyarország a programmal egyszerre kíván hozzájárulni a hazai gazdasági növekedés újraindításához és magyar vállalatok fejlődéséhez.

Annak érdekében, hogy megőrizhessék versenyképességüket az autóipari, élelmiszeripari, gyógyszergyártó, építőipari, logisztikai, illetve a turizmus-vendéglátás, a telekommunikációs szektorok és a zöld ipari átállás hazai szereplői, a BGH keretében kínált beruházási hitel és lízing kamata még kedvezőbb, mint a 2023. évi programban: a 10 éves futamidejű hitel és az 5 éves futamidejű lízing kamata forintban akár 5%, euróban akár 3% is lehet. A termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházások mellett az EXIM a magyar vállalatok külföldi kifektetéseit, logisztikai-, szállítmányozási- és termelőeszközök finanszírozását, illetve a fenntarthatóságot és az energiahatékonysági átállást elősegítő beruházásokat is támogatja - áll a közleményben.