Küzdelmes nyugdíjas évekre számít az Y generáció

Hírek2019. szept. 30.Növekedés.hu

Mintegy 80 százalékkal nőtt a 65 és 75 év közötti munkavállalók száma 2013 és 2018 között a KSH adatai szerint.  A most húszas-harmincas éveikben járó fiatalok több mint fele úgy gondolja, hogy pihenés helyett dolgoznia kell majd nyugdíjaskorában, ráadásul a mostani nyugdíjasok helyzetét is egyre küzdelmesebbnek látják – derül ki az OTP Nyugdíjpénztár legfrissebb kutatásából.

A Z generáció valamelyest optimistább, a legfrissebb KSH adatok azonban az Y generáció jövőképét támasztják alá. Igaz, egy részük már fontosnak tartja a takarékoskodást, mégsem vágnak bele: a fiatalok döntő többsége továbbra sem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással.

Élethosszig tartó túlóra

Az Y generációs fiatalok 54 százaléka gondolja úgy, hogy időskorában még dolgoznia kell. A munkaerőpiacra most belépni készülő korosztályból valamivel kevesebb, 43 százalék szerint kell majd az időskori éveket is munkával tölteni. A KSH munkavállalók életkorára vonatkozó legfrissebb adatai [1]az 1980 és 1996 között születetteket látszanak igazolni, az időskori munka képét vetítik elő: 2013 és 2018 között majdnem 80 százalékos növekedéssel mintegy 59 ezer főre emelkedett a nyugdíjas munkavállalók száma.

„Az élethosszig tartó munka mára sajnos nem irreális jövőkép. A kikapcsolódásról, utazgatásról, vagy a családdal töltött minőségi időről szóló időskor azonban nem feltétlenül kell, hogy ábránd maradjon: ám ideje felismerni, hogy ezért mindenkinek magának is tenni kell” – mondta el Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár ügyfélkapcsolati és szolgáltatási főosztályvezetője.

Forrás: Pulzus kutatás az OTP Nyugdíjpénztár megrendeléséből (2019)

Már nem boldog nagymamákat látnak maguk előtt

A fiatalok több mint harmada küzdelmesnek tartja a magyar nyugdíjasok helyzetét. A különbség azonban itt is megmutatkozik a két korosztály között. Míg a többségében egyetemista és frissdiplomás Z generáció körében 1,5 százalékkal csökkent, a már zömében a munkaerőpiacon elhelyezkedett Y generáció tagjai között több mint 7 százalékkal nőtt azoknak az aránya az elmúlt egy évben, akik nehézségekkel telinek és kifejezetten küzdelmesnek látják az idősek helyzetét.

Forrás: Pulzus kutatás az OTP Nyugdíjpénztár megrendeléséből (2019)

Tudják a megoldást, mégsem cselekszenek

Az OTP Nyugdíjpénztár kutatásából az is kiderül, hogy az Y és Z generációs fiatalok egy része már felismeri, hogy érdemes időben elkezdeni az időskori évekre félretenni, ám a takarékoskodás megkezdését még mindig inkább halogatják. Az adatok alapján a fiatalok csupán harmada gondolja úgy, hogy már 18 és 25 éves kor között el kellene kezdenie anyagilag is tenni a boldog időskori évekért.

„Látszik, hogy az idősebb Y generáció már jobban látja a nyugdíjasok nehézségeit, mint a fiatalabb Z generáció, ennek ellenére látjuk, még mindig kevés fiatal vélekedik úgy, hogy 20-30 évesen el fogja kezdeni a nyugdíjas korra való felkészülést. Ezt alátámasztja az is, hogy az Y generációs kitöltők 86 százaléka és a Z generációsok 87 százaléka nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással” – hívta fel a figyelmet Horpácsi Krisztina. - „Az OTP Nyugdíjpénztár törekvése, hogy még nagyobb hangsúlyt fektessen a fiatal generációk oktatására, célja, hogy rádöbbentsen mindenkit az öngondoskodás fontosságára”- tette hozzá.

[1]KSH: Foglalkoztatottak száma korcsoportok szerint (2013-2018) 65 és 74 év közöttiek https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qlf006.html