Lehallgató eszközöket meglepően egyszerű szerezni

Hírek2020. okt. 25.D.J.

Pár tízezer forintból már a nagy online piactereken is lehet poloskát kapni.

A filmekben mielőtt James Bond beleveti magát a legújabb küldetésbe az első útja a kütyüfelelőshöz vezet, akit nemes egyszerűséggel csak „Q”-nak hívnak. Tőle aztán órába épített lézervágót, mandzsettagombba telepített bombát és cipőtalpba szerelt atomrakétát is kap ha kell.

A való életben viszont ahhoz, hogy rátegyük a kezünk néhány kémfelszerelésre nem kell titkos ügynöknek állni, de még csak külön engedélyre se lesz szükségünk.

Magyarországon lehallgató-készülékeket akár erre specializálódott netes portálokon, illetve néhány nagy online piacon is árulnak. Alig több mint tízezer forintért már olyan diktafont is lehet kapni, amely bele van rejtve egy pendrive-ba vagy egy USB kulcsba. Egy töltés után pedig akár 15 órán keresztül is tud üzemelni. Aki tollba, adapterbe, hosszabítóba vagy routerbe rejtett megfigyelő eszközt akar szerezni annak már kicsit jobban ki kell nyitnia a pénztárcáját. Utóbbiaknál van amelyikért száz ezer forintot is elkérnek. Igaz ott a poloska már annyira profin el van rejtve, hogy a gyártó ígérete szerint még a detektorok se veszik észre.

Egy speciális toll, amelyben zajszörős mikrofon van és 38 órányi felvételt is tud készíteni viszont ennek a negyedébe kerül.

De pár tízezerért olyan eszközök is kaphatóak, amelyek akár egy 35 centiméteres falon keresztül is tisztán fel tudják venni a beszélgetéseket, a távolsági lehallgatóknál pedig olyan felsőkategóriás fejlesztések is vannak a webáruházakban, amelyek  ideális viszonyok között 250 méteres távolságból is hallhatóvá tudnak tenni egy diskurzust. Az árak ezen a szinten viszont már horribilisak: úgy 600 ezer forint körül mozognak.

A hazai helyzetben semmi különös nincs. Jellemzően a nagy webáruházak, mint például az Amazon megfigyelő eszközök egész tárházával várják a vásárlókat.

„Sejtettem, hogy a dajkánk a távollétemben bejárkál a szobámba és igazam is volt. A kamera képminősége egészen kíváló”

írta egy elégedett ügyfél az Amazonon, miután vett egy adapterbe épített kamerát.

A vevők sokszor a házastársukat vagy ismerőseiket figyelik meg a „kémeszközökkel”, de az Egyesült Államokban különféle megfigyelő berendezéseket - így például titkos kamerákat - találtak már Airbnb lakásokban, nyilvános WC-kben és konditermek öltözőjében is. Az amerikaiak csak a rejtett kamerákra évente dollármilliárdokat költenek. A kémkedő eszközök iránt a kereslet annyira megnőtt, hogy a biztonsági cégek körében az egyik legnépszerűbb szolgáltatás a poloskák felkutatása lett.

Vannak olyan társaságok, mint amilyen az amerikai KJB Security Products, ahol az utóbbi években már nem is a lehallgató és a megfigyelő alkalmatosságok, hanem a rejtett mikrofonokat és kamerákat kiszűrő detektorok fogynak a leginkább.