Lehalt a laptop billentyűzete? Az alábbi tippek segíthetnek megoldani a kellemetlen helyzetet

Hírek2021. okt. 20.Növekedés.hu

Mit lehet tenni olyankor, amikor a laptop billentyűzete bemondja az unalmast és nem akar működni? Mit tehetünk akár önállóan, nulla informatikai vénával, illetve akkor, ha semmilyen házi praktika nem segít? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk kiemelten a bejegyzés keretei között. Remélhetőleg segítve abban, hogy a laptop billentyűzetének baját mielőbb sikerüljön orvosolni.

Ki kell deríteni, hogy hardver vagy szoftver fronton jelentkezett-e a probléma?

Ennek a kiderítése végett a laptop BIOS rendszerébe célszerű belépni. Vagyis érdemes nyomni egy újraindítást, majd pedig indítás után az adott márka megfelelő billentyűkombinációját lenyomva rögvest fény derülhet a hiba hátterére.

Már csak azért is, mert a BIOS rendszerben nyíl billentyűzettel lehet mozogni. Alapvetően kétféle forgatókönyv képzelhető el. Az egyik eshetőség az, ha belépni sem sikerül úgymond a programba. Ebben az esetben jó eséllyel lehet, hogy hardware szinten jelentkezett a laptop billentyűzet hibája.

A másik opció pedig az, ha a belépést követően a billentyűk nem működnek. Hogyha ez a tényállás, abban az esetben softwaremeghibásodás húzódhat meg a háttérben.

Sokszor egy szimpla újraindítás is csodákra képes

Triviális, borzasztó egyszerű, adott esetben még értelmetlen lépésnek is tűnhet persze mindez. Ugyanakkor nem egy alkalommal tudja egyenesen a megoldást jelenteni. Úgyhogy kétkedés és bizonytalankodás helyett tényleg érdemes használni.

Vagyis ha tényleg nem akar normál értelemben véve dolgozni a laptop billentyűzete, akkor egyszerűen csak indítsuk újra a gépet. Nyilván ilyenkor meg kell várni, amíg a rendszer normál értelemben véve újraindul.

De ne lepődjünk meg, ha mindez azt fogja eredményezni, hogy a még új vagy használt laptop billentyűzet mintegy varázsütésre újfent hiba nélkül dolgozni kezd.

Nem ritkán a laptop billentyűzetének kitisztítása hozza el a várva várt megoldást

Persze ennél a pontnál már felmerülhet annak a kérdése, hogy a laptop billentyűzet tisztítását inkább egyedül, vagy hozzáértő szakmai segítséggel jobb-e megoldani. Legtöbbször utóbbi a célravezető.

Merthogy fontos megállapítani a laptop billentyűzetek esetében, hogy meglehetősen kényes szerkezetek. Vagyis nem tesz nekik éppenséggel túl jót az, ha nem a megfelelő szerszámokkal nyúl az ember hozzájuk.

Úgyhogy az eredmény, no és persze a kockázat minimalizálása érdekében is kedvezőbb megoldást jelenthet az, ha egyszerűen felkeresünk egy megbízható laptop szervizt. Ha szerencsénk van, még időpontot is könnyedén foglalhatunk.

Nem lesz más teendő, mint a releváns szakembereknek odaadni magát a készüléket. Ők pedig pikk-pakk megtisztíthatják nem feltétlenül csak a billentyűzet környékét, hanem adott esetben a laptop egészét is belülről.

Az eredmény pedig egy hibátlanul funkcionáló laptop lehet, aminek ráadásul még a várható élettartamát is sikerülhet kitolni.(X)