Lélegeztető- és köhögtetőgépet kapott a Bethesda Gyermekkórház

Hírek2019. nov. 5.Növekedés.hu

A Humanitás Szociális Alapítvány ötödik éve segíti orvostechnikai eszközök adományozásával a hazai egészségügyi intézményeket. Az Alapítvány eddig több mint 20 millió forint értékű támogatást nyújtott a Péterfy Sándor utcai Kórház és a Bethesda Gyermekkórház részére. Idén a Kuratórium ismét a Bethesda Gyermekkórház eszközparkjának fejlesztése mellett döntött.

A Humanitás Szociális Alapítvány az elmúlt években a Bethesda Gyermekkórház részére összesen 14,4 millió forint értékű orvostechnikai eszközt adományozott. Most újabb három készülék ünnepélyes átadására került sor. Az október 30-án megrendezett eseményen részt vett prof. Dr. Bagdy Emőke, a Humanitás Szociális Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Gresa István kuratóriumi tag és dr. Nagy Krisztina, az alapítvány titkára. A Kuratórium idén 2 db PHILIPS Respironics lélegeztetőgépet és 1 db PHILIPS Respironics köhögtetőgépet vásárolt a Bethesda Gyermekkórháznak, 8,6 millió forint értékben. A Gyermek Intenzív Osztályon a korszerű eszközöket már be is üzemelték a szakemberek. A kórházban gerincvelői izomsorvadásban és egyéb olyan idegrendszeri károsodásban szenvedő gyermekeket is kezelnek, akik aktív lélegeztetési támogatásra szorulnak. A speciális gépek közül kettő a 10 kg alatti, míg egy a 10 kg feletti beteg gyermekek lélegeztetésre alkalmas. A gépek folyamatosan üzemelnek majd, évente több mint 30 gyermek kezeléséhez járulnak majd hozzá, mivel hordozhatóak, így a kórház szakrendelői részén, illetve családoknál is üzembe helyezik majd őket.

 „Kimondhatatlanul örülünk a gépeknek, amelyek segítségével sikerült tovább javítani a nem invazív lélegeztetés hatékonyságát, elkerülve az invazív lélegeztetés szükségességét és szövődményeit. A gyermekek gyorsabban gyógyulnak, hamarabb hazatérhetnek otthonukba. Az új eszközöknek köszönhetően azok a gyermekek, akiknek tartósan lélegeztető gépre van szükségük és korábban hónapokig az intenzív osztályon kezeltünk, most otthonukban, a szerető és féltő családi környezetben gyógyulhatnak tovább. Ezek a készülékek különösen a halmozódó légúti fertőzések, illetve az influenzajárvány időszakában segítik majd munkánkat” 

– mondta Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház igazgatója.

A Humanitás Szociális Alapítvány egyik fő célja, hogy a szociális helyzetük vagy megromlott egészségi állapotuk miatt rászorulók részére támogatást nyújtson gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, egészséget, életminőséget javító eszközök beszerzéséhez, gyógykezelés finanszírozásához. Ennek érdekében az Alapítvány az alapító OTP Bankkal együttműködve rendszeresen pályázatokat tesz közzé honlapján. Ezekre magánszemélyek nyújthatják be pályázataikat.

„Az immár ötödik éve sikerrel zajló eszközadományozási programunk a korábban indított pályázati rendszerünk továbbfejlesztése. Célunk nem más, minthogy az egészségügyi intézmények bevonásával támogatásaink sokkal szélesebb körben érvényesüljenek, az adott intézmény betegei magasabb szintű ellátásban részesüljenek, és így támogassuk gyógyulásukat”

– mondta Prof. Dr. Bagdy Emőke, a Humantiás Szociális Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A Humanitás Szociális Alapítvány és az OTP Bank közös célja, hogy pályázataik révén a jövőben is hatékony támogatást és valós segítséget nyújtsanak a rászorulóknak.

A Bethesda Gyermekkórházban egy díjat alapítottak a kórházban végzett hűséges munka elismeréséül. A díjat – egy aranykitűzőt – idén Dr. Bagdy Emőke professzorasszony kapta a Kórház érdekében végzett áldozatos munkája elismeréséül.