Lengyel miniszter pályázik az EBRD elnöki tisztségére

Hírek2020. okt. 9.Növekedés.hu

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kormányzótanácsa e heti éves konferenciáján választja meg távozó elnöke, a brit Suma Chakrabarti utódját, a polskieradio.pl hírportálon.

Az intézmény szabályai szerint elnöknek az választható meg, aki megkapja az országokat képviselő kormányzók többségének szavazatát. A támogató szavazatoknak egyben az összes szavazati jog többségét kell képviselniük.  

Tadeusz Kościńsk

A két, versenyben maradt jelölt egyike a lengyel pénzügyminiszter, Tadeusz Kościński. A lengyel miniszter mellett a francia kincstár vezetője, Odile Renaud-Basso pályázik az elnöki tisztségre. Olaszország korábbi gazdasági minisztere, Pier Carlo Padoan már korábban visszalépett.

Tadeusz Kościński februárban úgy nyilatkozott: megtiszteltetés számára, hogy országának jelöltje lehet erre a tisztségre. Kijelentette:

jelöltsége „nem befolyásolja” pénzügyminiszteri kötelezettségeinek teljesítését.

A lengyel pénzügyminiszter, aki diplomáját a londoni Goldsmiths Egyetemen szerezte, feladatkörét tavaly novemberben vette át Jerzy Kwieciński-től.

Az EBRD egy nemzetközi pénzügyi intézmény, amely több, mint 30 országban támogat fejlesztési projekteket. A Bank tulajdonosi körét öt kontinens 69 országa, valamint az Európai Unió és az Európai Beruházási Bank alkotják.

Az intézményt 1991-ben alapították. Feladata az volt, hogy a korábbi kommunista országokban beruházásokat hajtson végre és segítse azok szabad piaci gazdaságra történő átállását.