Megerősítette a szuperfegyverét az MNB

Elemzések2020. okt. 9.Harsányi Péter

Az MNB az állampapír-vásárlási program módosításával világos üzenetet küldött a piacnak. Nem akarja magas szinteken látni a hosszú lejáratú kötvényhozamokat. Ez hosszú távon több százmilliárd forintos megtakarítást jelenthet az államnak a csökkenő kamatkiadásokon keresztül. Tartósan alacsony szinten maradhat tehát a 10 éves magyar kötvényhozam.

Az MNB megváltoztatta az elmúlt napokban az állampapír-vásárlási programjának paramétereit. Ennek fényében az egyes értékpapír-sorozatoknál a megvásárolható mennyiség a korábbi 33 százalékról 50 százalékra emelkedik.

Mit jelent mindez?

Az MNB láthatóan mindenképpen alacsony szinten szeretné tartani a hosszú lejáratú kötvényhozamokat. A jegybank emiatt az elmúlt időszakban felpörgette a 10 évnél hosszabb lejáratú állampapírok vásárlását.

Az MNB vásárlásai miatt keletkező többletkereslet pedig sikeresen ellensúlyozta a nemzetközi kockázati étvágy csökkenését, illetve hullámzását. A hosszú lejáratú hozamok alacsony szinten maradtak és egyúttal laposodott a hozamgörbe.

Az MNB eddig összesen több mint 433 milliárd forint értékben halmozott fel állampapírokat. A vásárlások ugyanakkor a 2031-ben és 2038-ban lejáró papírokra koncentrálódtak. A program zavartalan folytatása érdekében volt szükség limit 50 százalékra történő emelésére.

Az MNB által megvásárolt állampapírsorozatok

Értékpapír

A program keretében vásárolt teljes állampapír mennyiség a vonatkozási időszak végén (milliárd forint)

2025/C

2,00

2026/D

5,88

2027/A

5,50

2028/A

2,15

2030/A

72,38

2031/A

209,11

2038/A

112,13

2041/A

24,68

Összesen

433,83

Forrás: MNB

Hozamok

Az MNB erős jelenlétének köszönhetően a március közepén látott hozamemelkedés megfordult, és a 10 éves hazai kötvényhozam azóta is 2,3 százalék körül navigál. Emellett a német-magyar 10 éves kötvényhozamok közötti különbözet is stabilan 2,7 százalék körül alakul. Utóbbi Magyarország alacsony kockázatosságát és a befektetők bizalmát is jelzi.

Forint

A lépés a forint szempontjából semlegesnek tekinthető, hiszen nem növelte meg az MNB az 1000 milliárd forintos kezdeti keretösszeget, csupán a vásárlások szerkezetét módosította.

A jegybank az infláció leszorítása és a forint stabilizálása érdekében korábban 0,75 százalékra emelte az egyhetes betéti kamatlábat, illetve bevezette a devizalikviditást nyújtó FX-swap programot. Utóbbi segítségével csökkenthető a bankszektorban a forintlikviditás, aminek segítségével többek között mérséklődik a leértékelődési nyomás a forinton.

Az 1000 milliárd forintos keretösszegnek több mint a fele még a rendelkezésre áll. Bőven van még tűzereje a jegybanknak, így a várakozásokat is megfelelően tudja alakíthatani az MNB. A Magyar Nemzeti Bank ráadásul az 1000 milliárd forintos keretet végszükség esetén akár meg is növelheti.

Infláció

Az eurózónában az elkövetkezendő hónapokban a negatív területeken tartózkodhat az inflációs mutató, majd ezt követően egy nagyon lassú és fokozatos emelkedés várható csupán. Az eurózóna inflációja 2022-ig sem éri el az Európai Központi Bank 2 százalékos célját.

A járvány második hulláma miatt a belső kereslet is mérséklődhet. A munkanélküliség átmenetileg megnőhet, amivel párhuzamosan az év hátralevő részében óvatosabbá válhat a lakosság, mely így kevesebbet fogyaszthat. A bizonytalanság miatt a magánberuházások is visszafogottabban alakulhatnak.

Ennek eredményeképpen a hazai inflációs mutatók fokozatosan visszatérhetnek a 3 százalékos jegybanki cél közelébe. Ebben a magas bázis is segíthet. Az infláció oldaláról tehát középtávon nem lesz jelentős korlátja a kötvényvásárlások folytatásának.

Százmilliárdos megtakarítás

Vélhetően nem túlzás azt feltételezni, hogy a jegybank erősebb jelenléte legalább egy százalékponttal mérsékli a 10 éves vagy az afeletti hozamokat. Emiatt minden 100 milliárd forint értékű új kötvénykibocsátásnál 1 milliárd forintos megtakarítás keletkezik évente. 10 év alatt ez 10 milliárd forintot jelent 100 milliárd forintonként.

Néhány év alatt tehát több százmilliárdot spórol az MNB az államháztartásnak.

Az idei évben a költségvetési hiány elérheti a GDP 7-9 százalékát, miközben az államadósság átmenetileg megugorhat. Ennek tükrében néhány évig nagyon fontos lesz, hogy alacsony kamatok mellett lehessen kibocsátani állampapírokat.

A hosszabb lejáratú papírok vásárlásával ráadásul növelhető az államadósság átlagos hátralevő futamideje, ami jelentősen mérsékli az államadósság megújítási kockázatát. Ez mellesleg az Államadósság Kezelő Központ egyik legfontosabb stratégiai célja.

További lépések

Az MNB emellett bejelentette, hogy az állampapír-vásárlási program keretében megvásárolható eszközök köre kibővül az állami készfizető kezesség mellett kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokkal. Ez az intézkedés szintén az olcsóbb finanszírozást és a hatékonyabb, szélesebb körű forrásbevonást segíti.