Lengyelország az EU Szilícium-völgyévé vált

Hírek2019. ápr. 18.Növekedés.hu

Legalábbis erről nyilatkozott a lengyel miniszterelnök az amerikai Fox hírcsatornának.

Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök két napos látogatást tett az Egyesült Államokban. Üzleti fórumokon vett részt és interjút adott a Fox amerikai televíziós csatorna üzleti műsorának, olvasható a thenews.pl hírportálon. A miniszterelnök szerint országát a 

rendkívül izgalmas, erőteljes, lelkes schumpeteri szellemű gazdasági környezet, a viszonylag alacsony adók és a nagyon tehetséges munkaerő jellemzi.

Elmondta, hogy a FTSE Russel gazdaságelemző műhely Lengyelországot a tavalyi évben felminősítette és a fejlett piacok közé sorolta.

Mateusz Morawiecki beszélt arról is, hogy a gépgyártó és a szoftver fejlesztő vállalatok, mint például a dél-koreai LG Chem „csapatostul érkeznek az országba, mert egyfajta Szilícium-völggyé vált az Európai Unióban”.

Hozzátette: „Nagy összegeket fektettünk az elektro-mobilitásba, az elektromos járművek, a környezetbarát buszok és vonatok, a mesterséges intelligencia fejlesztésébe”.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy Lengyelországban él Európa néhány legjobb számítógépes szakembere, és két lengyel egyetem hallgatói a közelmúltban egy programozó-világbajnokságon az első hat között végeztek.