Háború: az ukrán ellentámadás meglódult - Bahmut körül szorongatják az oroszokat

Hírek2023. aug. 22.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 544-dik napján:

- Az ukrán erők visszaverik az orosz támadásokat, és az elmúlt héten több négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza a keleti fronton - közölte hétfőn Hanna Maliar védelmi miniszterhelyettes. Az ukrán erők Bahmut városától délre nyomultak előre, amelyet az orosz erők májusban, több hónapos véres küzdelem után foglaltak el, és az elmúlt héten újabb három négyzetkilométert szabadítottak fel - mondta.

- Az ukrán erők hétfőn benyomultak egy stratégiailag fontos faluba, Robotyne községébe a déli Zaporizzsja régióban.

- Legalább két ember megsérült hétfőn, amikor egy ukrán drón részei egy házra zuhantak Moszkva térségében - közölte a helyi kormányzó.

- Az orosz közösségi médiacsatornákon közzétett bejegyzések szerint Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosvezér közzétette első toborzó videóját a Wagner-csoport nevében azóta, hogy rövid ideig tartó lázadást szervezett Oroszországban.

- Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök szerint az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnöket "a nemzetközi jog alapján meg kell büntetni".

- Az ukrán elnök svédországi látogatása során kijelentette, hogy Kijev "egyre közelebb kerül" a svéd Gripen vadászgépek beszerzéséhez.

- Németországnak Taurus típusú nagy hatótávolságú rakétákkal is támogatnia kell az orosz támadással szemben védekező Ukrajnát - sürgette egy hétfői interjúban a szövetségi parlament (Bundestag-) védelmi bizottságának elnöke. 

Marie-Agnes Strack-Zimmermann a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak nyilatkozva kiemelte: "nagyon örömteli", hogy a dán és a holland kormány amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépeket ad át Ukrajnának, azért is, mert ez a döntés "zöld jelzést", szabad utat ad a német kormánynak arra, hogy

támogassa az orosz agresszióval szemben védekező ukrán erőket a 400-500 kilométer hatótávolságú Taurus rakétákkal.

- Megbeszélést folytatott orosz hivatali partnerével Moszkvában Kijumarsz Heidari, az iráni szárazföldi erők parancsnoka - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

 A iráni tábornok a tárca szerint Oleg Szaljukovval, az orosz szárazföldi erők főparancsnokával a kétoldalú katonai együttműködés erősítéséről állapodott meg, amelynek célja "a két ország fegyveres erői harckészültségének javítását célzó projektek megvalósítása".

- Kupjanszk környékén elért orosz előrenyomulásról és 14 ukrán támadás visszaveréséről számolt be Igor Konasenov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve. 

A tábornok a fronton elszenvedett ukrán veszteséget csaknem hétszáz főben nevezte meg, akik közül, mint mondta,

mintegy 225 katona a Donyeck környéki harcokban esett el vagy sebesült meg.