Lezárult az atlétikai világbajnokság

Hírek2023. aug. 27.MTI

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke pozitívan értékelt a budapesti atlétikai világbajnokság kilencedik, egyben zárónapján.

Ha számot kell vetni az elmúlt több mint tíz évről, akkor mindazok, akik eddig a magyar atlétikában tették a dolgukat, büszkék lehetnek

- mondta a MASZ honlapjának Gyulai Miklós, majd azt is kifejtette, versenyzői pályafutása és az elmúlt 14 évben betöltött vezetői tapasztalata alapján hogyan látja a magyar atlétika helyzetét a világban. "Felelősséggel tudom mondani, hogy egyértelműen előreléptünk és ezt a vb is megmutatta"

Gyulai kiemelte, hogy a nézőtéren sétálva örömmel tapasztalta, hogy a szurkolók értették, mi történik a pályán.

Kialakult egy kiállás az országért, a vb-ért, akár a sportvezetésben, de a politikában és a közvéleményben is, ami még inkább megerősített abban, hogy jó ebben a közegben és közösségért dolgozni

- fogalmazott Gyulai.

A sportszakmai szempontokra kitérve arról beszélt, most kaptak egy pontos képet arról, hol tartanak és hová szeretnének eljutni, amihez meg is van a potenciál a sportágban.

A sportvezető hozzátette, ebben a Zsivótzky Gyula Program, a Kölyökből Atléta Program, valamint a Talent Program is nagy szerepet kapott, mivel a felnőttek sikerei mellett az utánpótlás korosztály csaknem két tucat érmet zsebelt be a világversenyeken.

A munkát folytatni kell, mert nem mondhatjuk azoknak a fiataloknak, akik rátették erre az életüket, hogy vége a vb-nek, menjetek, amerre láttok, őket nem hagyhatjuk cserben. Jövőre Európa-bajnokság, olimpia lesz, utána világbajnokság Tokióban, mi pedig a 2028-as Los Angeles-i olimpiáig nem állhatunk meg

- fogalmazott Gyulai.

Magyarország 2004-ben fedett pályás világbajnokságnak, 1998-ban pedig Európa-bajnokságnak adott otthont, emellett évek óta megrendezi a hatalmas érdeklődésnek örvendő Gyulai Memorialt, és az új Nemzeti Atlétikai Központ kapcsán a hazai médiában már a Gyémánt Liga-sorozat egyik állomásának megpályázását latolgatják.

Bizonyítottuk az elmúlt években, hogy fontos a jelenlegi bronz- és gold versenyeink megrendezése, mindent elkövetünk annak érdekében, hogy ezek megmaradjanak és célunk egy Gyémánt Liga-verseny megrendezése

- erősítette meg zárásként Gyulai Miklós.

A budapesti világbajnoksággal minden szempontból elégedett, Magyarországot pedig képesnek tartja egy olimpia megrendezésére, ezért személy szerint bátorítja az országot a nyári játékok megpályázására Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség (WA) elnöke, aki kijelentette azt is: "Budapest világbajnok város".

A vb utolsó, vasárnap esti programja előtt rendezett nemzetközi sajtótájékoztatón előbb Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár jelentette ki, bízik benne, hogy az a rengeteg sportdiplomata, sportvezető, aki eljött a vb-re és személyesen tapasztalta meg annak színvonalát, támogatja majd a magyar törekvéseket egy olimpiai pályázat esetén.

Sebastian Coe a magyarországi olimpiarendezés kérdésére térve egyértelműen fogalmazott.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség nevében tudok beszélni és azt gondolom, hogy természetesen képes. A legmagasabb szintű atlétikai versenyt láthattuk itt az elmúlt napokban

- válaszolta újságírói kérdésre a WA brit elnöke, aki most kezdi meg utolsó négyéves ciklusát a szövetség élén.

Ez egy ambiciózus város, ambiciózus ország. Kiváló házigazdája volt a vb-nek és biztos vagyok benne, hogy lenyűgöző pályázatot készítene, úgyhogy igen, biztatom a pályázásra az országot.

Az olimpiai kérdéskört megelőzően Coe kijelentette, hogy a WA tagjai boldogan távoznak majd Budapestről. Számára a vb azért is volt fontos és különleges, mert a magyar főváros volt az első olyan rendező, melynek már az ő elnöksége idején ítélték oda a világbajnokságot.

Coe úgy érzi, sikerült új szintre emelni a vb-t és sikerült remek újításokat bevezetni, így egyfajta örökséget teremteni a későbbi vb-k számára.

Az általában a magyar szervezők ötletéből megvalósított újítások közül a medálplázát külön is kiemelte, mint mondta, ezzel "a szellem kiszabadult a palackból" és szerinte többé fel sem vetődhet, hogy a régi módon, a stadionban, sok esetben már üres lelátók előtt adják át az érmeket a dobogósoknak.

Nem emlékszem ennél jobb hangulatú világbajnokságra

- emelte ki Coe, aki számára a legfontosabb, hogy tömve voltak a lelátók. Kiemelte, hogy a külföldiek közül a legtöbb jegyet brit, német, amerikai, francia és spanyol rajongók vásárolták meg, a vb első felét pedig több mint félmilliárdan nézték a televízión keresztül.

A WA vezetője azt is elmondta, hogy szoros kapcsolatot tudtak kialakítani a szervezőkkel és a magyar kormánnyal, a miniszterelnökkel és a városvezetéssel is.

Schmidt Ádám államtitkár szintén elragadtatással beszélt a stadiont megtöltő szurkolókról és külön kiemelte a magyar nézőket.

Szeretnék köszönetet mondani és hálás vagyok azért, hogy ennyi magyar ember kijött és szurkolt. Varázslatos hangulatot hoztak ebbe a létesítménybe és azt hiszem, hogy mindenkit lenyűgöztek újfent

- méltatta a hazai nézőket az államtitkár. "Nagyon jó érzés volt megélni azt, hogy amit a világbajnokság előtt hirdettünk, hogy a célunk ezzel a vb-vel, hogy minden magyar büszke lehessen erre a versenyre, azt elértük."