Új, ingyenes munkafüzetek támogatják az iskolai pénzügyi nevelést

Hírek2023. aug. 28.Növekedés.hu

Az állampolgári ismeretek tantárgy keretén belül új munkafüzetekből tanulhatnak a 8. és 12.osztályos diákok a most kezdődő tanévben. Az Állampolgárok pénzügyei című, kiterjesztett valóság megoldásokkal színesített tananyag az alapvető pénzügyi és gazdálkodási ismereteket mutatja be a fiataloknak. A munkafüzetek ingyenesek és a Pénziránytű Alapítvány augusztus végén juttatja el az iskolákba.

A pénzügyi tudatosság fejlesztése kiemelt fontosságú a fiatalok tudatos életvezetésre való felkészítése szempontjából. A 2020-as Nat. módosítás fontos állomása, hogy a most induló tanévtől a 8. és 12. évfolyamon az Állampolgári ismeretek önálló tantárgy lett, és a praktikus pénzügyi ismeretek ennek a kerettantervében jelennek meg.

A Pénziránytű Alapítvány szakértői olyan munkafüzeteket készítettek, amelyek az állampolgári ismeretek tankönyv pénzügyi fejezeteinek elsajátítását segítik.

Miről tanulhatnak a diákok?

Az Állampolgárok pénzügyei munkafüzetek célja, hogy olyan praktikus ismereteket szerezhessenek a diákok, amelyek nemcsak a későbbi felnőtt életükben, hanem akár már most is segítik őket tudatosan dönteni és biztonsággal eligazodni a pénzügyekben.

A 8. osztályos munkafüzet életből vett példái a család gazdálkodásával, a fogyasztóvédelemmel, a munka világát és pénzügyeinket érintő ügyintézés feladataival, valamint az állam gazdasági szerepével, elsősorban az egyének és az állam kapcsolódási pontjaival foglalkoznak.

Az Állampolgárok pénzügyei munkafüzetek

A 12. osztályos munkafüzet a 8. osztályos témakörei mellett a pénzügyi és az üzleti tervezés alapjaira is kitekintést nyújt. Egyszerre szól azoknak, akik állampolgári ismeretekből szeretnének érettségizni, és azoknak, akik egyszerűen csak kilépnek a felnőtt létbe, és egyre inkább önállóan kell megállniuk a helyüket a világban. Az egyes fejezetek végén ötletek találhatók projekttémák kidolgozására, illetve a lehetséges szóbeli tételekre is pénzügyi témakörökben a tantárgy érettségi vizsgájához.

A képek életre kelnek

A munkafüzetek a kiterjesztett valóság élményével támogatják a digitális tudásszerzési lehetőségeket is. Egyes feladatoknál egy QR-kód beolvasással vagy – mint a Pénziránytű Alapítvány Küldetések a pénz világában és az Iránytű a pénzügyekhez tankönyveinek legújabb kiadásaiban, - az AR-logóval jelölt képek, ábrák megelevenednek, és 2-4 perces magyarázó videók segítségével még alaposabban tanulhatók az ismeretek.

Ingyenesen minden iskolában

A Magyar Nemzeti Bank támogatásának köszönhetően az Alapítvány mindkét munkafüzetet ingyenesen juttatja el valamennyi magyarországi iskolába a 8., illetve 12. évfolyamos tanulók számára összesen 162.000 példányban. A munkafüzetek letölthetők a Pénziránytű Alapítvány honlapjáról is: https://penziranytu.hu/tankonyvek

A munkafüzetek használatához és az eredményes pénzügyi neveléshez az Alapítvány kapcsolódó 10, 20 és 40 órás ingyenes képzései is segítséget nyújtanak a pedagógusoknak.