Londonban megemelték a terrorveszély szintjét

Hírek2020. nov. 3.Növekedés.hu

Az Egyesült Királyság terrorizmus veszélyének szintjét jelentősről súlyos szintre emelték.

A lépés azt jelenti, hogy a biztonsági vezetők úgy vélik, hogy a támadás nagyon valószínű, de a küszöbön álló eseményről nincs konkrét információ - írja a BBC.

A lépés a hétfő esti bécsi lövöldözés után következett be, amelyben négy ember meghalt. A múlt héten hárman meghaltak késes támadásban a franciaországi Nizzában, a múlt hónapban pedig Párizsban meggyilkoltak egy tanárt.

Priti Patel belügyminiszter tweetelte, hogy

elővigyázatossági intézkedésről van szó, és nem tényszerű fenyegetésen alapul. A nyilvánosságnak továbbra is ébernek kell maradnia, és minden gyanús tevékenységet jelentenie kell a rendőrségen

tette hozzá.

A fenyegetettségi szinteket az MI5 részét képező Joint Terrorism Analysis Center (JTAC) értékeli, amely ajánlásait a kormánytól függetlenül teszi.

A JTAC által meghatározott öt fenyegetési szint:

Alacsony - a támadás nagyon valószínűtlen
Mérsékelt - támadás lehetséges, de nem valószínű
Jelentős - valószínű támadás
Súlyos - nagy valószínűséggel támadás
Kritikus - a közeljövőben nagy valószínűséggel támadás várható

Az Egyesült Királyság terrorfenyegetettségi szintjét a legmagasabb, "kritikus" szintre emelték a Manchester Arena 2017 májusi robbantását követő napokban.

Utoljára rövid időn belül ugyanabban az évben szeptemberben érte el ezt a szintet, miután a Parsons Greennél egy metróvonaton részlegesen felrobbant egy bomba.

A fenyegetettségi szint a második legmagasabb, "súlyos" besoroláson maradt tavaly novemberig, amikor azt "jelentősre" csökkentették, ahol eddig is maradt.