Ünnepel az USA: évtizedek óta nem látott GDP növekedés lesz idén

Hírek2021. júl. 4.Sz.A.

Nem jött össze a július 4-i Függetlenség Napjára kitűzött 70 százalékos átoltottsági arány, a lakosság 56 százaléka kapott már egy oltást, 47 százalék pedig kettőt. A gazdaság évtizedek óta nem látott tempóban emelkedik, idén 7 százalékos GDP növekedés várható.

Az amerikai gazdaság idén kiugróan jól teljesít, éves szinten hét százalékos emelkedést ér el - olvasható a Nemzetközi Valutaalap friss előrejelzésében.

Ilyen gyors visszaépülésre évtizedek óta nem volt példa, és az erős növekedési tempó jövőre is fennmarad, éves alapon öt százalékos emelkedéssel - véli az IMF közgazdászai.

Mindez a munkahelyteremtére összpontosító törvény, az American Jobs Plan, és a családok megerősítését célző Amerivan Family Plan támogatásainak lesz köszönhető. A két csomag 5,3 százalékponttal járulhat hozzá a növekedéshez 2022-24 között.

A leginkább kockázatosnak tartott mutató az infláció, amely 4 százalék lehet idén, de továbbra is átmenetinek tartják a jelenséget, a drágulás jövő év végére 2,5 százalékra mérséklődhet a valutaalap előrejelzése szerint.

A munkanélküliségi mutató is látványosan javul: a tavalyi 6,8 százalék idén 4,4 százalékra mérséklődhet.

A szövetségi pénzügyi hiány azonban nagyon magas, 15 százalék körüli, miközben az államadósság megközelíti a 105 százalékot. Igaz, jövőre már csökkenő tendenciát várnak az elemzők.

Ami az oltási kampányt illeti, itt is gyors felfutást lehet látni, igaz, Joe Biden elnök 70 százalékos átoltottságot tűzött ki célként a Függetlenség Napjára, ez azonban nem teljesült.

Napi egymillió oltást adnak be, és az eddig elért arány 56 százalék körüli, a mindkét oltással rendelkező aránya pedig csak egy hajszállal marad el az 48 százaléktól. Vannak államok, ahol 67-68 százalékos az átoltottság.

A kórházban kezeltek és az elhunytak száma drasztikusan csökkent, az előző két héthez képest mintegy 20 százalékkal. Az új esetek száma napi 12 ezer körül alakul, ami csak törtrésze a napi 200 ezres átlagnak, amikor Biden beiktatására sor került.

A járványnak az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 33 713 729 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 605 493.