Magánbefektető vette meg a Sotheby's-t

Hírek2019. jún. 18.Növekedés.hu

Egy francia telekom milliárdos vásárolta meg a patinás aukciós házat. Az ügylet értéke meghaladja az ezer milliárd forintot.

A Christie’s után francia kézbe került a másik világhírű aukciós ház, a Sotheby’s is. A vállalatot egy francia telekom milliárdos, a nagyvállalkozó és műgyűjtő Patric Drahi vásárolta meg, olvasható a bbc.com hírportálon. Az ügylet értéke 3,7 milliárd dollár (mintegy 1 063 milliárd Ft-nak megfelelő összeg).

A marokkói születésű Patric Drahi 15 éves korában került Franciaországba. Pályafutását a Philips-nél kezdte, majd az amerikai multinacionális óriás telekom-vállalathoz, a Liberty Global-hoz csatlakozott.  

Az elmúlt hat év során emelkedett a legsikeresebb telekom vállalkozók sorába, amikor megvásárolta Franciaország második legnagyobb mobil telefonszolgáltatóját, az SFR-t és több amerikai telekommunikációs céget.  Ő a Portugal Telecom tulajdonosa is.

A tranzakciót követően a Sotheby’s 31 év után elhagyja a New York-i tőzsdét és egy zavarokkal terhes időszak után újra magánkézbe kerül.

A pénzügyi világválság idején a műalkotás-piac zuhanórepülésbe kezdett. A Sotheby’s is egy sor költségcsökkentésre kényszerült is és szembe kellett néznie kockázati befektetők, Dan Loeb és Mick McGuire kivásárlási akcióival.

Dan Loeb, akinek Third Point befektető-csoportja 14 százalékos üzletrésszel rendelkezik a vállalatban, elismeréssel szólt a tranzakcióról. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta:

a Patric Drahi által fizetett ár megerősíti annak az értéknek a jelenlétét, amelyet befektetésünk idején mi magunk is feltételeztünk, és díjazza azokat a hosszú távú befektetőket, akik, mint a Third Point, hittek a Shoteby’s potenciáljában.

A francia vásárló által fizetett ár 61 százalékos prémiumot tartalmaz a Sotheby’s legutóbbi tőzsdei záró árához képest.  

Az elmúlt hónapokban határozott jelek mutatnak arra, hogy a műkincspiac virágkora visszatér. A 2017-es év novemberében Leonardo da Vinci hosszú ideje elveszettnek hitt festménye, a Jesus Christ csúcsot jelentő, 450,3 millió dolláros áron (mintegy 129 milliárd forint) kelt el New Yorkban a Christie’s egyik árverésén.  

A 2018-as év legdrágább festménye, Amedeo Modigliani „Nu couché” (Fekvő akt) című alkotása, a Sotheby’s gondozásában kelt el 157,2 millió dollárért (mintegy 45 milliárd forint).  Ez év májusában pedig az aukciós ház 110,7 millió dollárért adta el (mintegy 32 milliárd forint) el Claude Monet „Meules” (Szénakazlak) című művét, ami a Sotheby’ szakértői szerint rekord ár egy impresszionista festményért.