Magas fokú készültség a kínai hadseregben - Figyelmeztették Washingtont és Manilát

Hírek2023. nov. 23.MTI

Feszültséget okoz a Dél-kínai-tenger térségében a Fülöp-szigetek azzal, hogy külföldi erőket toborzott a járőrözéshez - közölte csütörtökön a kínai hadsereg.

A kínai hadsereg magas fokú éberséget tart fenn, határozottan megvédi szuverenitását, tengeri jogait és érdekeit, valamint határozottan megvédi a békét és a stabilitást a Dél-kínai-tengeren

- hangsúlyozták a közleményben.

Manilai tisztviselők kedden közölték, hogy hadseregük és az amerikai hadsereg közös tengeri és légi járőrözést indított a Tajvanhoz közeli vizeken.

A bejelentésre egy nappal azután került sor, hogy a Fülöp-szigeteki elnök egy hawaii konferencián azt mondta: a Dél-kínai-tengeren kialakult helyzet "a korábbinál is súlyosabbá vált", mivel a kínai hadsereg egyre közelebb kerül a Fülöp-szigetek partvonalához.
 

  A Fülöp-szigetek a térségen kívülről toborzott erőket járőrözésre, (.) ezzel zavart keltett, aláásva a regionális békét és stabilitást

- áll a csütörtöki közleményben, amelyet a kínai hadsereg déli hadszínterének parancsnoksága.

A kínai külügyminisztérium szóvivője szerdán közölte, hogy Kína figyelmeztette Washingtont és Manilát a járőrözés miatt.

Kína világossá tette a két ország számára azt az álláspontját, hogy a Fülöp-szigetek és az Egyesült Államok közös járőrözése nem áshatja alá Kína területi szuverenitását, tengeri jogait és érdekeit

- mondta Mao Ning szóvivő.

Kína és a Fülöp-szigetek közötti kapcsolatok azután mérgesedtek el, hogy Peking ebben az évben közzétett egy új térképet, amelyen újabb tengeri övezeteket vallott magáénak. Peking heves reakciókat váltott ki ezzel a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) más tagországaiból is.